Recept a Búcsúból – hűsítő nyári zöldségétel

Admin Hírek, Kiemelt, Receptek, Zöldséges főételek, sabjik

A Krisna-völgyi Búcsú látványkonyhájában számos finomabbnál finomabb étel készült a látogatók szeme láttára, amiből aztán maguk is megkóstolhatták, amihez kedvük szottyant. A nagy érdeklődés kedvéért most a népszerű sós főétel, a szabdzsi receptjét osztjuk meg veletek, hadd nosztalgiázzatok, ha ott jártatok a Búcsúban.

Ez a szabdzsi kifejezetten egy nyári típusú, összetételének, leveses állagának és fűszerezésének köszönhetően könnyen emészthető, nem zsíros. A methi levéltől hűtő hatású, ezért ha csak petrezselyemlevelünk van, akkor inkább ne cseréljük le vele, mert az meg éppen fűtő hatással bír.

 

Hozzávalók:

3 db paradicsom kockára vágva
1 db hegyes erős
1 db pritamin paprika
5 db krumpli
1 db főzőtök
30 dkg zöldborsó
5 ek olaj vagy ghí
3 kk fekete mustármag
2 kk egész római kömény
2 kk asafoetida (hing)
1 marék curry levél
2 kk kurkuma
2 kk őrölt koriander
3 kk só
1 kk mangópor
morzsolt methi levél

 

Elkészítése:

Először elkészítjük a csonszt, azaz a fűszeres alapot. A felhevített ghíben kipattogtatjuk a fekete mustármagot, majd hozzáadjuk a római köményt, az asafoetidát, a curry levelet. Picit pirítjuk. Rádobjuk a kisebb kockákra vágott pritamin paprikát, illetve az apróra vágott zöld erőset és tovább pirítjuk az alapot. Két-három perc múlva a kockára vágott paradicsomot is hozzáadjuk, és alaposan megfőzzük, besűrítjük, így elkerülhető, hogy a paradicsom miatt savas legyen az étel.

Amikor az alap besűrűsödött, hozzáadjuk a kurkumát, majd a kockára vágott főzőtököt. Kicsivel később a krumpli és a zöldborsó is mehet bele. Addig főzzük, míg minden zöldség szépen megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a koriandert, a mangóport és a morzsolt methi levelet majd megsózzuk. Még egyszer összerottyantjuk és készen is van az ételünk.