Június 30.: Szekérfesztivál 2018 – az élmény, amiből nem hiányzik semmi…

Admin Budapest programajánló, Hírek, Programajánló, Sajtópont

A lelki világban minden szó egy ének, minden lépés tánc és minden nap fesztivál van! Ilyen lesz a Szekérfesztivál június 30-án, szombaton. Jóga, mantra, India – tarts velünk a lélek nyelvén át az ősi Indiába!

Amikor újra befizetted az összes számlát, bevásároltál, megrendelted a munkádhoz szükséges dolgokat, beiratkoztál a nyelviskolába, és azon agyalsz, mit tanulj legközelebb, hogyan fejleszd magad tovább, és közben zsong az agyad a sok elintéznivalótól, akkor valójában semmi másra nem törekszel, csak hogy versenyképes maradj. Ha Darwin evolúcióelmélete igaz, akkor csak az erősebb maradhat fenn, és bármilyen kegyetlen is, de életed végéig hajtanod kell, máskülönben lesodornak a pályáról. De mi van akkor, ha ez a szemlélet csak a gazdaság, a fogyasztás és egy olyan világ érdekeit szolgálja, amely megfeledkezik az emberek valódi szükségleteiről? Amely elfeledkezik arról, hogy az ember nem holmi robot, hanem egy lélek, amely az örök boldogságot kutatja?

A valódi belső elégedettséghez és örömhöz valójában nem kell semmi. Nincsenek anyagi vagy tárgyi feltételei, csupán a szemüvegeden múlik a dolog, amin át szemléled a világot. Néha annyira túlterheltek vagyunk, hogy szerekre és új élményekre van szükségünk ahhoz, hogy feloldódjunk és ellazítsuk magunkat, ám ezzel csak a megemelt ingerküszöbünket akarjuk kiszolgálni. A boldogságot ugyanis nem lehet megtalálni a forrásától távol. A gyökerénél kell keresni.

Az ősi Indiában nem ismerték a nyaralás fogalmát, nem kellett az embereknek feltöltődniük, mivel nem voltak lemerülve. El tudsz képzelni egy ilyen világot? Összhangban éltek a természettel, minden nap időt szántak a lelki gyakorlataikra, a meditációra és a lélek ápolására. Évente egyszer egy gigantikus fesztivál kíséretében lementek a tengerhez, majd néhány hét után visszatértek szülővárosukba. Talán nem tudod, de ez volt a világ legősibb fesztiválja és ez még ma is él.

A Ratha yátrá kifejezés szó szerint azt jelenti: szekér és fesztivál. És itt nem is annyira a szekér a lényeg, hanem aki rajta utazik, ez pedig Isten egy különlegesen ábrázolt formája, az Univerzum Ura, akit Dzsagannáthának hívnak. Dzsagannáth formája a boldogság és a szeretet legősibb szimbóluma: egy nagy mosolygó arcot láthatsz belőle, aki az ősi indiai történet szerint a lelkek, a teremtett élőlények iránti szeretetének eksztázisába merül. A Szekérfesztivál egy gyönyörű szimbóluma annak, hogy bár mi, emberek a hétköznapok káoszában teljesen megfeledkezünk a szeretet forrásáról, Istenről, Ő valójában sohasem felejt el minket. Ez nem egy olyan kapcsolat, ami egyszer csak valami rossz periódusban véget ér… Ezen a fesztiválon egy szekéren ülve még ki is jön az emberek közé. Mi történik ilyenkor? Ez az ünnep a találkozás pillanata, a felismerés és a gyökerekhez való visszatérés öröme. Mind együtt vagyunk, énekelünk, táncolunk – ez az az élmény, amikor nem hiányzik semmi.

Az ősi India tudáskincsét tartalmazó Védák könyvei részletesen feltárják, hogy az ember hogyan lehet sikeres, hogyan vezesse úgy az életét, hogy az teljes legyen, és boldogsághoz vezessen. Ha magunkba innánk ezt a tudást, erre egyik lehetőségünk a jóga, amely testi és lelki szinten egyaránt hat. A jóga kifejezés már önmagában is “összekapcsolódást” jelent. A másik a mantra, amivel az elmét hangolni lehet, egy hangszerhez hasonlóan. Vagyis ami a zavarodott, rohanó állapotban is a tiszta döntések szemüvegét adja neked.

Ne feledd: a boldogság belülről fakad! Gyere és kapcsolódj be a Föld legősibb fesztiváljába, légy részese egy olyan élménynek, ami teljesen megváltoztatja az életed!

A Szekérfesztivál június 30-án, szombaton, 10 órakor a Vörösmarty térről indul, zenészek, táncosok, énekesek, mutatványosok kíséretében, és 13 órára érkezik a Városligetbe. Krisna különleges formája, az Univerzum ura a szekéren utazik, testvérei társaságában, a lelkes résztvevők pedig kötelekkel húzzák a szekerét. A hagyomány szerint a kötelek húzása megszabadítja az embert korábbi rossz karmájától, vagyis a negatív hatásoktól. A menet során a hívők boldogan énekelnek és táncolnak, arra emlékezve, amikor a lelkek visszatérnek az ismétlődő újjászületés körforgásából, a szamszárából a lelki világba.
A menethez bárki csatlakozhat vallási hovatartozástól függetlenül.

Semmiképp se hagyd otthon a hangszered! Bármilyen hordozható hangszerrel csatlakozhatsz a zenészek csapatához vagy beállhatsz a táncosok sorába. Az indiai tradíciónak megfelelően bárki hozhat sótlan magvakat, gyümölcsöket, vagy virágokat is ajándékba Krisnának. Ezt még 10 óra előtt kell feladni a szekérre. Az ajándékozók egy kis jegyet kapnak, amit a Városligetben már Istennek felajánlott csemegékre válthatnak be.

Az ünnepi menet után 13 órától a Városligetben India Fesztivál várja az érdeklődőket.
Itt színpadi programok, koncertek, előadások, mennyei vegetáriánus ételek, hennafestés, gyerekprogramok, filozófiai beszélgetések és indiai kirakodóvásár vár minden kedves érdeklődőt egészen este 8 óráig. A nap egy fantasztikus mantra sound system reggae koncerttel zárul!

Bővebben: https://krisna.hu/szekerfesztival/

Közösség: https://www.facebook.com/events/2165183000367180/

TIPP: Megtetszett Krisna különleges formája, Dzsagannáth, az Univerzum ura, aki mindig mosolyog? 🙂 Állítsd be profilképed a Szekérfesztivál keretével, ajánld az eseményt ismerőseidnek!
(Hogyan? Saját FB idővonaladon a Profilkép cseréje linken és a Keret hozzáadása funkciónál.)

Fotó: Kocsány Kornél

Színpadi program a Városligetben

Programterv
13:00 Vendégek köszöntése: Nīlamaṇi Cakravartī Devī Dāsī, a rendezvény főszervezője
13:05 Ünnepélyes megnyitó:  Magyarország indiai nagykövetének nevében Mr. T.P.S. Rawat, első titkár, az Amrita Sher-Gil  Kulturális Központ igazgatója
13:15 Színpadon a Szekérfesztivál legidősebb fesztiválozója: a 99 éves Ilona néni
13:20 Az eredeti jóga forrása és célja – Śivarāma Swami, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége vezető lelkészének előadása
13:50 Kīrtan-yoga: közös zenés mantra éneklés
14:05 Bohóctréfa – “Kötéllel a túlpartra”, az A.C. Nátaka Drámacsoport előadásában
14:10 A Budapesti Hare Krisna Gyermekoktatási Központ diákjainak táncelőadása
14:15 Indiai tánc show mridanga kísérettel – a Budapesti Hare Krisna Gyermekoktatási Központ tanulóinak előadása
14:30 Indiai tánc – a Gaura-Vani Dance Group Bharatanatyam előadása
14:45 Bohóctréfa – “A fuldokló ember”, az A.C. Nátaka Drámacsoport előadásában
14:50 Krisna-völgy 25 éves történetének áttekintése – Nīlamaṇi Cakravartī Devī Dāsī, Krisna-völgy kommunikációs referense
14:55 Indiai zene gyerekek előadásában: a budapesti Hare Krisna Gyermekoktatási Központ diákjai
15:10 Jógabemutató és interaktív jóga a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola hallgatóinak részvételével
15:30 Bhajan – zenés mantra éneklés
15:50 Bohóctréfa – “Béka a kútban”, az A.C. Nátaka Drámacsoport előadásában
15:55 Indiai tánc – a Gaura-Vani Dance Group Odisszi előadása
16:15 Showműsor – A Te utad 2. – életcél kerestetik címmel
16:35 Kiút az anyagi világ útvesztőjéből/Breaking out of the maze of the material word – Ānanda Caitanya Dāsa, vaiṣṇava szerzetes előadása
17:15 Zenés táncdráma – Eternal love
17:25 Kīrtan-yoga: közös zenés mantra éneklés
18:00 Bottah Rankin & Riddhiman Mantra Sound System zenekar reggae-kirtan koncertje