Május 8.: A vallásközi összefogás szerepe a társadalmi összetartás és az emberi biztonság területén – szimpózium

Admin Budapest programajánló, Hírek, Programajánló

Az Európai Vallási Vezetők Tanácsának külön szimpóziuma “A vallásközi összefogás szerepe a társadalmi összetartás és az emberi biztonság területén” címmel, amelyet nemzetközi vallásközi konferenciájuk keretében tartanak meg Budapesten.
 
Nyilvánvaló, hogy a változó politikai, társadalmi és demográfiai dinamika a mai Európában nagy kihívás elé állítja az európai polgárok, közösségek és kormányok mostani generációját. Alig vitathatóan a legégetőbb problémák: a kontinensek közötti megemelkedett migráció, a populista nacionalizmus megerősödése és az ehhez társuló idegengyűlölet, a gazdasági egyenlőtlenségek és a társadalmi kirekesztés, és végül a vallási szélsőségek erősödése. A vallásokkal közvetlenül összefüggő szintén nagyon fontos kérdések: a vallásgyakorlat és hit szabadsága, a vallások szerepe a közügyekben és a nyilvánosságban. Ezek a kihívások sokszor komolyan fenyegetik a társadalmi és közösségi összetartást és az emberek biztonságával kapcsolatban is jelentőségük van, az etikai, vallási, lelki dimenzión túl.
 
A fenti kihívások esetében a vallásnak sokszor ellentmondásos a szerepe, például sokszor teszik felelőssé a szélsőségek és az erőszak miatt, ugyanakkor létfontosságú pozitív erő az európai közösségekbe beáramló egyre több bevándorló fogadásában. Mivel azonban a vallások egyre fontosabbak lesznek (egyaránt pozitív és negatív értelemben) a mostani problémákkal kapcsolatban, az európai intézmények és szervezetek valamint a nemzeti kormányok egyre inkább elvárják, sőt néha követelik, hogy a vallások vezetői és közösségei reagáljanak.
 
A jelen szimpózium, amelyet az Európai Vallási Vezetők Tanácsa szervez, elismeri annak a szerepnek a fontosságát, amit a vallások játszanak a mai kihívásoknak való megfelelésben, és meg kívánja vizsgálni és számot kíván adni arról, hogy a vallásközi együttműködés milyen szerepet játszik a közösségi összetartás és az emberi biztonság terén. A szimpózium felsorakoztatja Európa számos legmagasabb szintű vallási vezetőjét, a terület szakértőit és tudósait, és bölcsességükre alapozva valós példákon keresztül megvizsgálja, hogyan képes a vallás lebontani a negatív sztereotípiákat. Hogyan tud egyetértést teremteni ott, ahol jelenleg mély szakadékok húzódnak, és hogyan tud hozzájárulni az európai társadalmak és közösségek biztonságához és békéjéhez.
 
Az esemény nyelve angol!
 
A program ingyenes, a részvétel azonban regisztrációhoz kötött. Regisztráció itt >>
 
The symposium will include a variety of experts, Professional and senior religious leaders, from Hungary and other countries, discussing some of the most pressing issues facing countries and communities in Europe today. The symposium will be in English only.