Mandulabörfi datolyával

Admin Hírek, Receptek, Vendégváró csemegék, italok

A börfi vagy angolosan burfi egy kedvelt tejkaramellás édesség. Napjainkban a tejtermékek zöme azonban nem erőszakmentes forrásból származik, ezért sokan inkább a vegánság mellett döntenek. A mandulabörfi egy kellemes meglepetés, egy jó helyettesítője a tradicionális indiai tejkaramellának.

Hozzávalók:
30-40 dkg mandula
1 kk fahéj

Szirup:
fél csésze víz
¾ csésze cukor

Elkészítés:

A natúr mandulát lisztszerűre őröljük. (Ha nem tudjuk leőrölni, akkor mandulalisztet is használhatunk). Ehhez hozzáadjuk a fahéjat. Elkészítjük a cukorszirupot és ha elkészült, akkor apránként a mandulához adagoljuk. Nem baj, ha nem fogy el a cukor szirup. Az állaga ne legyen se túl száraz, se túl folyós. Ha megkaptuk a kívánt állagú édességet, akkor már csak formáznunk kell.

Ha pedig ez nem lenne elég, a mandulabörfit megtölthetjük datolyakrémmel. Ehhez egy nagy marék kimagozott, főtt datolyát kell krémesre turmixolnunk, víz nélkül! Kenhető, de nem folyós állagú datolyakrémet kell kapnunk. Két fóliaréteg között a mandulás réteget kinyújtjuk, majd megkenjük a datolyakrémmel és végül feltekerjük, felvágjuk a finomságot. Az eredmény magáért beszél.