Csicseriborsó friss spenótban – a tavaszi fehérjebomba

Admin Hírek, Receptek, Szószok, csatnik, Zöldséges főételek, sabjik

Itt a friss zöldségfélék szezonja! A spenótlevelek üde zöldje receptért kiált 🙂 A spenót Indiában rendkívül népszerű étel, és persze az egyik legjobb ásványi anyag és fehérjeforrás is. Azokat, akik esetleg a hazai spenótfőzelék miatt félnek tőle, megnyugtathatjuk, a fűszeres indiai ún. “shakos” ételek nélkülözik a spenót vizenyős ízvilágát. A fűszereket viszont kiválóan magába issza.

Hozzávalók:

1 kg friss spenótlevél (vagy 450 g-os fagyasztott vágott, rostos spenótlevél)
1/2 kk hing vagy asafoetida (hagyma helyett)
1 kk őrölt koriander
1 kk kurkuma
1 kk római kömény
1/2 kk őrölt gyömbérpor
Kevés őrölt tarkabors
1 kk só, olaj vagy kókuszzsír
30 dkg főtt vagy konzerv csicseriborsó

A csicseriborsót, ha nem konzerv, még előző este be kell áztatnunk és másnap sós lében puhára kell főzni, de a konzerv is tökéletesen megfelel. A spenótot megmossuk, felaprítjuk. Egy kevés olívaolajon megpirítjuk a fűszereket, és hozzáadjuk a spenótot, majd félkészre főzzük, kb. 15 perc alatt. Ehhez már a főzés kezdetén sózzuk, engedjük, hogy kissé összeessen a spenót, majd kevés vízzel felengedjük. Vigyázat! Nem főzeléket készítünk, ezért nem szükséges 1/2 dl mennyiségnél több víz egyszerre. A hozzáadott vizet el is kell főznünk a végére.

Amikor a spenót már kezd szálaira esni, hozzáadjuk a csicseriborsót és további 5-10 perc alatt összefőzzük az alapanyagokat. A főzés végén egy kevés növényi vajjal dúsabbá tehetjük a zöldségszószt. Párolt vagy főtt rizzsel, kenyérfélékkel tálaljuk, persze az sem rossz, ha az indiai hagyományoknak megfelelően más szószok kíséretében fogyasztjuk. 🙂