Ez a csatni recept pofon egyszerű, és egyben végtelenül ízletes.
Ráadásul a csípősségi faktor abszolút rajtad múlik, mennyi csilivel
ízesíted. De ne feledd: a jó csatni olyan csípős, hogy alig bírod
megenni, de olyan édes, hogy képtelen vagy otthagyni.
Hozzávalók:
500 g eper (friss vagy mirelit)
1-1,5 dl cukor
1,5 kk őrölt csili
Elkészítés:
A friss epret összevágjuk, és egy deci vízzel felöntve feltesszük
főni. Ha mirelit epret használunk, a víz elhagyható. Ha felforrt,
közepes lángon kb. 20 percig főzzük fedő nélkül, időnként
megkevergetve, nehogy lekapjon. Ha megpuhult, krumplinyomóval
szétnyomkodjuk az epreket. Hozzáadjuk a cukrot, ami ízlés szerint
változhat és visszatesszük a tűzre, hogy besűrítsük. Ekkor már szinte
folyton keverni kell, mert a cukor miatt hamar le tud égni. Mivel egy
dzsem sűrűségű csatnit szeretnénk kapni, vigyázzunk, hogy még mielőtt
elérné ezt az állagot, tehát még kicsit leveses, vegyük le tűzről,
ugyanis hűlés közben még jócskán szilárdulni fog az állaga. Ha
túlfőzzük, akkor kemény massza lesz a végeredmény. Mielőtt levesszük a
tűzről, adjuk hozzá az őrölt csilit, ízlés szerint többet, vagy
kevesebbet.
Jó étvágyat!