Hogyan segít a Bhagavad-gītā

Admin Hírek, Kiemelt

A blue water background texture and splash with droplets forming a crown shape. Shallow depth of field.

Dhīraśānta Dāsa Goswāmi az alábbi tanulságos történetet osztotta meg nemrégiben.

Egy hegyvidéki farmon élt egyszer egy öreg paraszt az unokájával. Nagypapa minden nap kora reggel már a konyhaasztalánál ült, és a Bhagavad-gītāt olvasta. Az unokája épp olyan szeretett volna lenni, mint a nagypapája, ezért amiben csak tudta, mindenben utánozta őt. Egy szép napon az unoka így szólt:

  • Nagypapa, én is próbálom úgy olvasni a Bhagavad-gītāt, ahogyan te, de nem értem, és ami keveset értek is, azt is elfelejtem, amint becsukom a könyvet. Mi jó származik akkor a Bhagavad-gītā olvasásából?

A nagypapája, míg épp szenet rakott a kályhába, így válaszolt az unokájának:

  • Fogd csak ezt a szeneskosarat, menj le a folyóhoz, és hozz egy kosár vizet nekem!

A fiú úgy is tett, ahogyan mondták neki, de mire odaért a házhoz, a kosárból elfolyt minden víz. A nagypapa csak nevetett, és azt mondta:

  • Legközelebb kicsit gyorsabban hozzad! – mondta, majd visszaküldte a folyóhoz a kosárral.

Ezúttal a fiú gyorsabban futott, mint az imént, de a kosár megint csak üresen ért a házhoz. Levegő után kapkodva elmondta a nagypapának, hogy szerinte a kosárban nem lehet vizet hozni, és már el is indult, hogy kerítsen egy vödröt.

A nagypapa azonban így szólt:

  • Én nem egy vödör vizet szeretnék, hanem egy kosár vizet. Nem igyekszel eléggé – mondta neki, majd visszaküldte ismét a fiút.

Ekkor a fiú már megértette azt, hogy lehetetlent várnak tőle, mégis meg akarta mutatni a nagypapájának, hogy még ha olyan gyorsan fut is, ahogy csak bír, a víz akkor is kifolyik a kosárból, még mielőtt a házhoz érne. Megint csak megmerítette a kosarat a folyóban, és futott, futott, ahogyan csak a lába bírta, de mire a nagypapájához ért, a kosár megint kiürült.

Lihegve szólt:

  • Látod, nagypapa, mihaszna sincs az egésznek!
  • Azt mondod, nincs haszna? – kérdezte az öreg. – Akkor nézd csak meg a kosarat!

A fiú ránézett a kosárra, és csak most vette észre, hogy a kosár egészen megváltozott. A piszkos, fekete szeneskosár kívül-belül ragyogó tiszta lett.

  • Látod, fiacskám, ez történik, amikor a Bhagavad-gītāt olvasod. Lehet, hogy nem érted, lehet, hogy nem emlékszel belőle mindenre, de akkor is megváltozol, kívül-belül.

Így működik Kṛṣṇa az életünkben.

 

Forrás:http://www.dandavats.com/?p=59096