Izgalmas szezámos zöldbab sabji

Admin Hírek, Receptek, Szószok, csatnik

A zöldbabos sabjit egy minden konyhában felelhető burgonyás verzióban, igazán gazdagon, keleti fűszerekkel varázsoljuk az asztalra ebben a tradicionális indiai ételben. A szezámmagtól és a fűtő hatású fűszerektől teljesértékű finomság a hideg, szeles időben is.
 
 
Hozzávalók: 

3 nagyobb burgonya
ugyanennyi vágott zöldbab (kb 20 dkg)
1/4 kk köménymag
1/2 kk asafoetida vagy hing, hagyma helyett

1/4 kk kurkuma

1/2 kk római kömény
1/4 kk őrölt koriander
Késhegynyi csili
1/2 tk garam masala fűszerkeverék (pótolható: őrölt bors, fahéj, szegfűszeg, koriander, babérlevél, római kömény keverékével, ezekből tegyünk többet)
1 tk só
2 evk kókuszzsír
1 paradicsom, vagy 1/2 fej kápia paprika – a lecsósabb ízvilághoz
2 evk szezámmag
Friss gyömbér – 2 cm-es darab
 
A burgonyát megtisztítjuk, közepes kockákra vágjuk, a zöldbabot, ha fagyasztott, kiolvasztjuk. A kókuszzsírt felmelegítjük egy wokban vagy mélyebb teflonserpenyőben, beletesszük a fűszereket, a friss gyömbért, a köménymagot, a hinget, és a kurkumát, valamint a szezámmagot, hozzáadjuk a vágott paradicsomot, vagy kápiát.
 
Ezt követően hozzáadjuk a zöldbabot és burgonyát. 10 percet követően a többi fűszert, csilit, római köményt, garam fűszerkeveréket és a sót is hozzáadjuk. Ha nincs otthon garam masala, egy babérlevél, őrölt bors, késhegnyi őrölt fahéj, szegfűszeg keverékéből kipótolhatjuk az ízt. Ezt követően a wokban még 15-20 percig pároljuk a sabjit, vagyis a zöldségszószt. Párolt rizzsel, vagy akár friss salátával tálaljuk. Jó étvágyat!