Narendra Modi adta át a világ legnagyobb Bhagavad-gītāját Delhiben

Admin Hírek, Kiemelt

Február 26-án India miniszterelnöke, Narendra Modi az Új-Delhiben található Indiai Védikus Kultúrközpontban felavatta a “Meghökkentő Bhagavadgītāt”, amely a világ legnagyobb méretű szentírás-kiadása: 800 kilót nyom és 2,8 x 2 méter kiterjedésű. 

A feszült nemzetközi helyzet ellenére a miniszterelnök időt szakított arra, hogy személyesen leplezze le az ún. “Meghökkentő Bhagavadgītāt”

Ez a nap – február 26-a – több szempontból is történelmi volt: 1970 óta először hatoltak be indiai harci gépek Pakisztán légterébe, hogy terrorista célpontokat bombázzanak. Az ünnepség színhelyén a biztonsági készültséget megsokszorozták: a miniszterelnök biztonságára közel 500 rendőr és testőr vigyázott. 

További bonyodalmat jelentett, hogy percekkel a fővendég érkezése előtt zápor tört ki. A miniszterelnök közvetlenül Rádzsasztánból érkezett repülőn, és metróval közelítette meg a templomot. Az indiai-pakisztáni határon kialakult helyzet miatt látogatását le is kellett rövidítenie, mivel a biztonsági kabinetjével tartott találkozóra sietett tovább. 

Miután Gopal Kṛṣṇa Mahārāja és a Meghökkentő Gītā projekt vezetője, Madhu Sevitā Dāsa fogadta, a miniszterelnök rögtön a Meghökkentő Gītāhoz ment, amely az India Dicsősége Kulturális Múzeum szárnyában kapott helyet. Itt hat gurukulás diák (a védikus iskola tanulója) védikus mantrák éneklésével fogadta őt, majd szent fonalat kötöztek a miniszterelnök csuklójára. 

Ezután Gopal Kṛṣṇa Mahārāja és Madhu Sevitā Prabhu társaságában elhúzta a Gītāt eltakaról függönyt, majd imádatot (āratīt) mutatott be a szent könyvnek. 

A felavatást követően a fővendég megtekintette a 40 különböző nyelvre lefordított Bhagavadgītā kiadásokból összeállított kiállítást. Gopal Kṛṣṇa Mahārāja elmondta, hogyan terjeszti az ISKCON (a Kṛṣṇa-tudatú Hívők Nemzetközi Közössége) a Gītā üzenetét szerte a világban.

Ezután válogatott közönség előtt került sor az ünnepi beszédekre. 

A közönség lelkesen fogadta a miniszterelnököt, aki beszédében elismerését fejezte ki azért, hogy Śrīla Prabhupāda az egész világgal megosztotta India ajándékát, kincsét.

A program után Gopal Kṛṣṇa Mahārāja és más elöljárók az autójához kísérték a miniszterelnököt, és hálájukat fejezték ki az elismerésért.

Az esemény hatalmas médiaérdeklődés mellett zajlott, milliók követték a történelmi eseményről adott élő közvetítést. 

Bhagavadgītā India büszkesége, tulajdonképpen Bibliája. Az egyik legfontosabb szentírás, amelyben az Úr Kṛṣṇa barátjának, Arjunának adja át legfontosabb tanításait a dharmáról, a vallásos kötelességekről, és arról, hogyan teheti bármely ember tökéletessé az életét az Isten iránti odaadás kifejlesztésével. A mű több mint 5300 évvel ezelőtt került elbeszélésre, később pedig lejegyezték azt. – a szerk.