Sambar dhál – indiai mungóbab leves

Admin Hírek, Kiemelt, Levesek, Receptek

Indiában a szárított borsó- és babféléket dhálnak nevezik, éppúgy, mint a belõlük készült leveseket, melyek nem hiányozhatnak egyetlen fõétkezésbõl sem. A dhálok vasban és B vitaminban gazdagok, és vegetáriánusok számára a fehérje fõ forrásai. A védikus hagyományokat követve általában gabonával, olajos magvakkal vagy tejtermékekkel társítjuk õket, hogy teljes tápértéküket kifejthessék.

 

Hozzávalók:

3 ek ghi vagy olaj

1 kk fekete mustármag

6 db curry levél (friss vagy szárított)

1/2 kk asafoetida

1 kk kurkuma

2 kk sambar masala (fűszerboltokban kapható indiai fűszerkeverék, nem maradhat el!)

4 db közepes paradicsom

2 dl felezett, hántolt mung dhál (mungóbab)

9 dl víz

egy csomag apróra vágott korianderlevél vagy petrezselyem

A mung dhált jó alaposan, több vízben megmossuk és leszűrjük, majd 9 dl vízben feltesszük főni. Időnként megkeverjük. Rövid idő (kb. 30 perc) a szemek szétmennek, és egészen krémesre főnek. Ekkor palacsintatészta állagúnak kell lennie.

Elkészítjük a fűszeralapot. A ghit vagy az olajat felmelegítjük, kipattogtatjuk benne a fekete mustármagot (2-3 perc), majd belemorzsoljuk a curry leveleket. Ne legyen túl nagy a láng, mert megégnek a fűszerek! Egy perc múlva beletesszük a porfűszereket: az asafoetidát, a sambar masalát és a kurkumát. Fél perc kevergetés után a hámozott, cikkekre vágott paradicsomokat is hozzáadjuk, majd ráöntjük a főtt dhált. Összeforraljuk, belerakjuk a a zöldfűszert és a sót. Még 3-4 percig főzzük, majd elzárjuk a lángot. Rizzsel, esetleg csapátival tálaljuk.

 

Jó étvágyat! 😊

A recept a vegavarazs.hu-ról van 😊