Sült subji serpenyőben

Admin Hírek, Receptek, Zöldséges főételek, sabjik

Hozzávalók:
Zöldsegek vegyesen
1 db közepes cukkini
1 db közepes padlizsan
1 db kaliforniai paprika
2 db sárgarépa
2 dl kockára vágott sütőtök
1/2 fej karfiol

Olaj a sütéshez
1 kk olaj a fűszerekhez
1 kk egész római kömény
1 kk hing (asafoetida)
1 kk Sambar masala
2 kk Dhana jeera
1/2 kk mangópor
1 csapott kk feketesó
1 csapott kk asztali só
 
Elkészítés:
Bő olajban egymás után kisütjük a felkockázott zöldségeket. A répát és a cukkinit is inkább hasáb formájúra vágjuk egy ilyen étel esetén. A padlizsánt egészen feketére szokás sütni. Ha krumplit is szeretnénk hozzáadni, mindig azt süssük utóljára, mert a sok zöldség után semlegesíti az olaj ízét.
Az 1 kiskanálnyi olajban 1 perc alatt barnára pirítjuk először az egész római köményt, majd rádobjuk a kisütött zöldségeket. Rászórjuk a hinget, sambar masalát, dhana jeerát (őrült koriander és római kömény keveréke), majd együtt sütjük 1-2 percig, hogy a fűszerek ízét átvegyék a zöldségek. Ezután hozzáadhatjuk a mangóport, a feketesót és a hagyományos asztali sót is, és még egy percig tovább sütjük. Érdemes lapos fakanállal, vagy lapáttal kevergetni úgy, hogy mindig alányúlunk, hogy ne törjenek össze a zöldségek. Az ételünk el is készült.
 
Ezt a subjit másféle módon is el lehet készíteni, ha rendelkezünk vastag falú, hagyományos öntött vas wokkal. Ebben az esetben a zöldségeket nem szükséges előre olajban kisütni, mert a wokban szépen meg lehet őket grillezni. Az eljárás ugyanaz, mint a fenti módszernél, csak persze az 1-2 perces sütési idők jóval hosszabbak lesznek, a fűszerek ilyenkor együtt pirulnak a zöldségekkel. Ennél az eljárásnál fontos, hogy a wokot ne fedjük le fedővel, mert akkor a párás közeg miatt egészen más állagú ételt kapunk, illetve az is fontos, hogy a sót még véletlenül se tegyük bele mielőtt teljesen elkészülünk, mert a sótól levet eresztenek a zöldségek.
 
Ez az étel a sambar masalának köszönhetően enyhén csípős lesz, mely segíti az olajos zöldségek emésztését, a mangópor pedig kissé savanykás, pikáns ízt kölcsönöz neki.