A béke képlete

Admin Hírek, Öko

1966 végének háborúellenes tiltakozásai közepette Srīla Prabhupāda, a Krisna-tudat Nemzetközi Szervezetének alapítója az Egyesült Államokban kiadott egy sokszorosított szórólapot New York Második Sugárútjának egyik üzlethelyiségében lévő templomában. Srīla Prabhupāda követői és támogatói több ezer New York-i utcában osztották ezeket a szórólapokat; később San Franciscóban, Montrealban és más városokban is. „A béke képlete” címet viselő írásában Srīla Prabhupāda teljesen új módon közelítette meg a háborúellenes kérdést, és amerikaiak ezrei számára nyújtott tökéletes megoldást.

 „A modern civilizáció nagy hibája az, hogy mások tulajdonát úgy bitorolja, mintha a sajátja volna, s ezáltal fölöslegesen megzavarja a természet törvényeit. Ezek a törvények nagyon erősek. Egyetlen élőlény sem szegheti meg őket. Az ember csak úgy tud úrrá lenni a szigorú természeti törvényeken, s lehet ezáltal boldog és békés a világban, ha Krisna-tudatos.

Ahogy az államot törvények és rendeletek védik, úgy az univerzum államát, melynek ez a Föld csupán jelentéktelen része, a természet törvényei védik. Az anyagi természet Isten különféle energiái közül az egyik, Isten pedig a végső tulajdonosa minden létezőnek. Ez a Föld tehát az Ő tulajdona, de mi, élőlények, különösen az úgynevezett civilizált emberek, Isten tulajdonát a sajátunknak kiáltottuk ki, mert egyéni és közösségi szinten is egy téveszme rabjai vagyunk. Ha békét akarunk, meg kell szabadítanunk az elménket és a világot is ettől a téveszmétől. Az, hogy a Földön nem uralkodik zavartalan béke, részben vagy teljesen arra vezethető vissza, hogy az emberi faj jogtalanul a Föld tulajdonosának kiáltotta ki magát.

Az ostoba, „civilizált” emberek azért hiszik azt, hogy jogot formálhatnak Isten tulajdonára, mert istentelenné váltak. Az ember nem lehet boldog és békés egy istentelen társadalomban. A Bhagavad-gītában Kṛṣṇa kijelenti, hogy Ő a valódi élvezője az élőlények minden tettének, Ő minden univerzum Legfelsőbb Ura és minden élőlény jóakaró barátja. Ha az emberek majd felismerik, hogy ez a béke képlete, a béke győzedelmeskedni fog.

Ha tehát valóban békét akarunk, tudatunkat – az egyéni és a kollektív tudatot egyaránt – Krisna-tudattá kell alakítanunk Isten szent nevének éneklésével. Ez a világbéke elérésének alapvető és elfogadott folyamata. Ezért azt tanácsoljuk, hogy váljon mindenki Krisna-tudatúvá a Hare Kṛṣṇa, Hare Kṛṣṇa, Kṛṣṇa Kṛṣṇa, Hare Hare, Hare Rāma, Hare Rāma, Rāma Rāma, Hare Hare mantra éneklése által.

Ezt a praktikus, egyszerű és fenséges módszert az Úr Caitanya honosította meg ötszáz évvel ezelőtt Indiában, s most a ti országotokban is gyakorolhatóvá vált. Fogadjátok el az éneklésnek ezt az egyszerű folyamatát, valósítsátok meg eredeti helyzeteteket A Bhagavad-gītā úgy, ahogy van olvasása révén, és állítsátok vissza elveszett kapcsolatotokat Kṛṣṇával, Istennel. Ha így tesztek, béke és bőség lesz az azonnali eredmény szerte a világon.”