Amikor létkérdéssé válnak társadalomépítő tevékenységeink

Admin Hírek, Kiemelt

A Krisna-tudatú hívők az indiai-védikus kultúrát képviselik, amely a Föld legősibb tradíciójához kapcsolódik. Ez szigorú elvek és értékek mentén szerveződik, amelyek által egy olyan társadalmat hozhatunk létre, amelyben minden ember és minden élőlény egyaránt boldog. Ez a paradicsominak tűnő állapot azonban nem valamifajta utópia, hanem olyan társadalmi modell mellékterméke, amelyről mára elfeledkeztünk.

A Krisna-hívők Közösségeként immáron 3 évtizede igyekszünk a lehető legjobb tudásunk szerint szolgálni a magyar társadalmat.  Társadalomépítő tevékenységeink közül a legtöbben csak az ételosztást ismerik, ami a kegyesség, a gondoskodás elvéből, és a vendéglátás szokásából fakad, noha emellett számos más értéket is kiemelhetünk a védikus tanításokból. Most, 2020-ban ez különösen fontos, hiszen azt láthatjuk, hogy a megszokott, jól felépítettnek tűnő fogyasztói társadalmunk hetek alatt hullik darabjaira. A jóléti társadalmak egy igazi illúziója, hogy sebezhetetlennek, sérthetetlennek gondoljuk magunkat, világunkat törhetetlennek látjuk, amelyből azonban folyamatosan valamifajta örömöt, élvezetet próbálunk kicsiholni magunknak és megtalálni benne a biztonságunkat.

A jelenlegi világjárvány azonban kegyetlenül rámutatott arra, hogy a mai modern nyugati társadalmakban milliók függenek egy hajszálon anyagilag, hogy egy a valóságtól erősen eltávolodott, elrugaszkodott világban élünk, ahol a közöny és sokszor a szociális távolságtartás jellemez bennünket. Nem ritka, hogy hidegen hagynak bennünket embertásaink problémái, az állatok jogainak sérülése vagy a klímaváltozás, a természet pusztulásának jelenségei. Ezt a szociális távolságtartást kellett végül most fizikailag is bevezetnünk az életünkben a vírus miatt, amelyet azonban nagyon sokan rosszul éltek meg. A járvány hatására azt láthatjuk, hogy ezrek veszítették el munkahelyüket, kerültek anyagilag rendkívül kiszolgáltatott helyzetbe. Egy ilyen mértékű fenyegetés nem csak a gazdaságot, hanem az emberek lelki nyugalmát is megrázza, felborzolja kedélyeket, sok ember életében a pánik és a félelem vált az elmúlt hónapok meghatározó érzésévé. A jelenlegi helyzetben egészen világos, hogy megszokott, berögződésekkel teli társadalmunk már sohasem lesz a régi, az azonban még kérdéses, hogy milyen gondolatok és értékek mentén szervezzük újra azt, amikor vége lesz ennek a nyomasztó időszaknak.

A Krisna-hívők a hagyományostól egészen eltérő értékek mentén alakítják életüket, mindennapjaikat és közösségüket. Életünkben kiemelten fontos Isten jelenléte, gyakorlatilag Ő van a tettek középpontjában. Szintén fontos a meditáció és a mantrázás, az elme kontrollja és az önfejlesztés. Rengeteg olyan technika és módszer van birtokunkban, amivel képesek vagyunk legnyugtatni az elmét krízishelyzetekben. Úgy gondoljuk, hogy ez egyfajta közkincs, ezeket a módszereket minden emberrel érdemes megismertetnünk, hiszen ez hasznára válik mind a fiataloknak, mind az idősebb korosztálynak. A mentálhigiénés és lelki gondozás a Krisna-hívő lelkészek alapvető feladatai közé tartozik, akár függőségi problémákról, akár egyfajta lelki ürességről, céltalanságról van szó, ami korunk emberének szinte gyógyíthatatlan népbetegsége. a védikus bölcsesség ír lehet erre.

Nagyon fontos érték az életünkben az erőszakmentesség elve, amit mind gondolataink, szavaink, mind pedig tetteink szintjén igyekszünk gyakorolni. Ennek jegyében vegetáriánusok vagyunk és minden lehetséges módon igyekszünk népszerűsíteni a vegetáriánus és a vegán konyha finomságait, megmutatva jótékony egészségügyi hatásait és érdemeit. Ez nem csupán az emberek egészségének, hanem ahogy a védikus írások mondják, a karmánknak is kedvez, hiszen így az állatokat is védelmezzük. nem elég ugyanis az állatok, az élőlények védelméről beszélnünk, érdekükben konkrét lépéseket is kell tenni, pl. étkezési szokásaink megváltoztatása lehet szükséges.

A Krisna-tudatos értékek közé tartozik az egyszerű életvitel, emelkedett gondolkodás elve, szorosan összefonódva az önfenntartással. A védikus tanítások az emberek számára a vidéki, önfenntartó életet, a háztáji kiskertes termelést javasolják a leginkább, a városi létet csak azoknak ajánlják, akiknek kifejezetten dolguk, tennivalójuk van a munkájuk által a zsúfolt közösségekben. Az egyszerű életvitel elvét azonban még városi lakóként is kipróbálhatjuk, bevezethetjük életünkbe. Megnyilvánulhat ez az étkezésünkben, szokásainkban, a különféle élvezeti szerek kerülésében, az élet apró dolgai iránti hála érzésében is. Miközben e mellé a lelki, filozófiai és spirituális témákban egyfajta képzést érdemes szereznünk. Az élet mélyebb, lelki értékekről szóló tanításai ugyanis betöltik az ember szívében az űrt. Az űrt, amelyet a valódi önvalónkról való tudás hiánya okoz, és amelyet később esetleg mámorító szerek használatával igyekszünk betömni. Ezért oktatjuk intézményeinkben a védikus bölcsességet vaisnava teológia és jógamester szakokon. A különféle tanfolyamok és akkreditált képzések által a hallgatók egy magasabb életminőséget valósíthatnak meg, mind a testi mind a lelki egészség terén fejlődhetnek.

Összességében azt mondhatjuk, egy hatalmas társadalmi átalakulás, változás kapujában állunk, amelyről még nem tudjuk, egészen pontosan merre nyílik. Egyet azonban biztosan tudhatunk, hogy egy y természettől és a lelki értékektől eltávolodott, túlpörgött, feszült, rohanó világban éltünk, amelyben rengetegen szenvedtek és érezték magukat üresnek. Ha már úgyis az átalakulás folyamában vagyunk, érdemes olyan értékek mentén újraszervezni társadalmunkat, amelyben boldogabbak és elégedettebbek lehetünk, és amely biztonságot és egy minőségi élet lehetőségét nyújtja minden embernek. Ezeket a célokat szeretnénk elérni társadalomépítő tevékenységünkkel, amelyet támogatásotokkal, pl. 1% -os adományaitokkal és más felajánlásokkal a jövőben is töretlenül végezhetünk. Azt gondoljuk, most 2020-ban mindennél nagyobb szükség van erre.

Kérünk, hogy ne feledd, a munkánkat adód 2×1%-ának felajánlásával is segítheted. Noha ez nem kerül a felajánlóknak valóban semmibe, mégis nekünk óriási segítség, hogy a jövőben is folytathassuk munkánkat. Köszönjük szépen!

Adószámunk: 18095575-1-41, Ételt az Életért Alapítvány
Technikai szám: 0389, Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége