Csak azt add másnak, amit magadnak is elvárnál

Admin Ételosztás, Hírek

Szanyi-Karl Attila, lelki nevén Bhakta Vatsala Dasa 2014-ben csatlakozott az alapítványhoz és egy évvel később már a program vezetője lett. Munkája nagy részét az ételosztások körüli szervezés és háttérmunka teszi ki, a legkedvesebb számára mégis az, amikor maga szolgálhatja fel az ebédet a vendégeknek. Az Ételt az Életért Alapítvány vezetőjével napi rutinról, kihívásokról, a koronavírus járvány hozadékáról, és a jövőbeni tervekről beszélgettünk.

A krisnások ételosztó munkája megszokott jelenséggé vált hazánkban, de mi zajlik a háttérben? Hogy néz egy napod?

Hétfőtől szombatig minden nap korahajnalban kezdünk, amikor a legtöbben még alszanak. Mivel 20 éve vagyok Krisna-hívő, számomra a korán kelés természetes. Hajnalban kezdjük a főzést és előkészülünk az ételek kiporciózására. A csapat egyik fele elindul az Élelmiszerbank adományaiért, vagyis az élelmiszermentésből származó, még jó állapotú zöldségért, gyümölcsért és pékáruért, majd kiválogatjuk őket. Számunkra az ételek minősége esszenciális kérdés. Az autókat felkészítjük a kifutásra. Mindnek megvan a maga útvonala, ehhez pedig az ételt badellákba szedjük át, és elosztjuk az adományként kapott kiegészítő termékeket. Az autók délután érnek vissza, majd következik egy több órás takarítás. A tisztaság a munkánk legfontosabb sarokköve. Közös ebéddel zárjuk a napot, ahol megbeszéljük a történéseket, és előkészülünk a következő napi főzéshez.

Mik a legnagyobb kihívások a munkádban?

Mióta az ételosztást vezetem, mondhatom, nincs két egyforma nap. Mindig vannak terveim, de ezeket rugalmasan kell változtatni. Ha kevesebb ételosztó van egy nap, akkor én is részt veszek az osztásban. Ha nincs elég szakács, akkor én főzök. Ha kell, áruért megyek. A vezető nálunk azt jelenti, hogy a koordinálás mellett ott segíted a csapatodat, ahol éppen kell.

Minden nap új kihívásokat rejt. Nemrég például bezárt az egyik budapesti ételosztó szolgáltató, ezért a mi nyilvános osztópontunkon, a Népligetben váratlanul kétszer annyi vendég jelent meg, mint általában. Budapesten és 3 másik megyében összesen átlagosan napi 2000 adag ételt készítünk. Az ellátottak száma azonban sokszor attól is függ, megérkezett-e a nyugdíj vagy a segély. Akkor néhány napig kevesebben érkeznek, de hó végén megint emelkedik az igénylők száma.

Az önkéntesek hiánya munkaidőben és a nyári szabadságolások alatt szintén nehézség. Nemcsak karácsonykor jön jól az önkéntes munkaerő, hétköznapokon is 5-8 segítőre lenne szükség! De régóta kihívást jelent a kiemelt ételosztások előtt érkező adományok és áru mozgatása és tárolása is az udvaron és a raktárban. Ez remélhetőleg hamarosan megoldódik egy új ingatlannak köszönhetően.

Ha valaki szeretne részt vállalni az ételosztó munkában, hogyan tud igazán segíteni?
Cégektől szívesen fogadunk termékadományokat nagy tételben. De jelenleg a legnagyobb segítség a pénzadomány. Azt pontosan arra tudjuk fordítani, amire a legnagyobb szükség van. Emellett pedig az adó 1%-os felajánlások is sokat jelentenek!

Ahogy említettem, nagy segítség, ha valaki a budapesti bázisunkon, a háttérmunkában tud segíteni. Tartottak már nálunk ilyen módon céges csapatépítő tréninget is, de sok diák a kötelező önkéntességet tölti nálunk. Amikor például felhív egy termelő, hogy a teljes cukkini terményét nekünk adományozná, az páratlan lehetőség, de ennek a feldolgozásához már egy komplett csapatra lenne szükség.

Viszont a használt játékokkal és ruhákkal nem igazán tudunk mit kezdeni, sajnos, pedig sokszor kapunk ilyet. Az elvünk: „csak azt add másnak, amit magadnak is elvárnál!” A ruhák jó része pedig olyan állapotú, amit nem szívesen osztunk ki. Persze olyan is előfordul, hogy jó minőségű adományt kapunk, az tényleg örömet szerez. Alapvetően ételosztásra és nem ruha- vagy játékosztásra vagyunk berendezkedve.

Miben jelent segítséget az ételosztás a rászoruló családoknak?

Vendégeink a mindennapos ételosztásnak köszönhetően egyéb kiadásaikra tudnak spórolni, pl. lakbérre, gyógyszerre, rezsire. Az időseknek azért is nagy segítség a meleg ebéd, mert nem kell vásárolni és főzni a kevéske nyugdíjból. A kiegészítő termékekkel együtt gyakorlatilag egésznapos élelmiszer-ellátást tudunk biztosítani, ami kézzelfogható segítséget jelent. A különböző szociális szolgáltatókkal való együttműködés révén érhetjük el azt, hogy a rászorulók komplex ellátásban részesülnek. Többen az ételosztásnak köszönhetően kerülnek a segítő szervezetek látókörébe.

Az utóbbi időben a vidéki ételosztásokról is egyre több hírt adtok. Miért került a figyelem középpontjába a vidék?

A vidék egyes részei nagyon nehéz helyzetben vannak, rendkívül magas a munkanélküliség. Munkalehetőség szinte csak a nagyobb városokban van, a bejutás pedig időigényes és felemészti a fizetést. Kevesebb a segítő szervezet is, az ellátók pedig olyan kis összegű támogatást nyújtanak, ami általában nem fedi le a havi igényt. Ez patt-helyzet.

 A „Mint egy falat kenyér” vidéki programunk több tucat településen segít, de ez „feneketlen kút”, mert több ezer településen várnának minket, ahová a tál gulyás mellett minőségi élelmiszeradományokat is szeretnénk eljuttatni. A legtöbb kistelepülésre havi rendszerességgel járunk. A vidéki programban sok lelkes, odaadó önkéntes és kedves adományozó vesz részt. Azt gondolom, a karitatív hivatás olyan munka, amit nem is lehet másképp csinálni, csak szívvel-lélekkel.

Mik a terveitek a közeljövőre?

Nagy lépés előtt állunk: új telephelyre tervezünk költözni, ahol nagyobb konyha és raktárhelyiség kialakítására van lehetőség, hogy még több embernek segíthessünk. 2022-től már szeretnénk az új épületből kiszolgálni és irányítani az ételosztásainkat. Jelenleg a Krisna-templom ad nekünk otthont, de már kinőttük ezt a helyet…

A legfontosabb, hogy mindig minden körülmények között fenn tudjuk tartani az ételosztást, és minőségi, vegetáriánus, Istennek felajánlott ételekkel szolgáljuk a társadalmat. Ezt kérte a lelki tanítómesterünk, Sríla Prabhupáda. Külön hangsúlyozta, hogy minél nagyobb krízis történik a világban, annál nagyobb szükség van az ételosztásra. Mert ez alapvető biztonságot és létminimumot biztosít az embereknek. Ez a küldetésünk.

——-

Kérjük, támogasd az Ételt az Életért Alapítvány munkáját! Veled együtt még több embernek segíthetnek!

www.eteltazeletert.hu

KERETES

Évente 300 nap ételosztás

Évente 650 ezer adag meleg étel

Évente több száz tonna élelmiszer alapanyag

Évente 500 önkéntes

10 ezer fős Karácsonyi Szeretetlakoma

10 állandó ételosztó pont országszerte

12 hajléktalanellátó intézmény étkeztetése

49 vidéki kistelepülés támogatása