Hogyan szolgál bennünket a belső fegyelem egy járvány idején?

Admin Filozófia, Hírek

A védikus kultúrában az egyik legfontosabb alapvető emberi tulajdonság a fegyelem. A gyerekek a gurukulában, a hagyományos védikus rendszerű iskolában, vagy már sokszor otthon a szülőktől elkezdik elsajátítani a fegyelmet. Elsőként külső fegyelmezés formájában kerül be a gyermek életébe, a szülőn vagy a tanáron keresztül, később viszont már arra törekszenek, hogy önfegyelmet gyakoroljanak a fiatalok. Ez a fajta fegyelem nem káros, negatív, vagy túlszabályozott.

 

Tulajdonképpen ez az úgynevezett érzékkontroll, vagyis az érzékkielégítés elutasítására való erő, amit úgy jellemezhetnénk, hogy ha megkívánok vagy akarok valamit, akkor azt nincs jogom megszerezni, felfalni és úgy használni, ahogy nekem tetszik. Már önmagában a húsevés elhagyása is egy kiváló önfegyelmezési módszer, hiszen eldöntjük, hogy lemondunk azokról az ételekről, amelyek más kárán keletkeztek, vagy amelyek más élőlények elpusztításával járnak. Azután ott van az ekadasi és más böjtök, amelyek tulajdonképpen egy speciális diétát előíró napok a gyakorlók számára. Noha bőséges, változatos táplálékot vehetnek így is magukhoz a kultúra követői, mégis igényel egy kis odafigyelést és önszabályozást a betartásuk. Azután a kora reggeli felkelés és a meditáció megtartása. Csupa olyan elem, ami segíti azt, hogy a nap folyamán tudatosak legyünk, figyeljünk lépéseinkre, döntéseinkre, szavainkra, tetteinkre, minden egyes cselekvésünkre. Az életen ne csak átmenjünk vagy elszenvedjük, hanem tervezetten éljük, felhasználva azon értékek szolgálatában, amelyekben hiszünk. Ugyanakkor e tulajdonságok sora abban is segít, hogy egy olyan helyzetben, mint a mostani világjárvány, higgadtabban és tervezhetőbben viselkedjünk. Ha nem probléma számunkra szokásaink kontrollálása, a nyugodt, elvonult életvitel, az elménk békés, türelmesek és szabálykövetők tudunk maradni a nehéz krízishelyzetekben is, akkor az mind testi, mind mentális egészégünk hasznákra válik.

A Krisna-tudat és a védikus elvek követése ugyanakkor magában foglal egy sor más elemet is. Például azt, hogy kerüljük a testi érintkezést, és puszi vagy ölelgetés helyett kezünket egyszerűen a „namasz té” üdvözlő tartásba helyezzük, ha ismerőssel találkozunk. Hogy tudjuk, mikor melyik kezünkkel eszünk, melyikkel nyúlunk tisztátlan dolgokhoz. Mit hogyan tárolunk. Különösen a tisztaságra vonatkozóan számtalan szabály létezik. Napi többszöri fürdés, minden nap tiszta, friss ruha viselése szükséges. Az emésztés javítása az Ájurvéda elveinek megfelelő étkezéssel történik és nem össze-vissza étkezve. Az élet egyszerűbbé tételére való törekvés is segíti az önfegyelem, ezáltal az ún. jóság minőségének a kialakulását, ami a 3 kötőerő – a tudatlanság, szenvedély és jóság – közül a legkedvezőbb hatású. Ettől életünk tervezhető és rendszerezett lesz. Mindez a jelenlegi feszült és kritikus egészségügyi helyzetben a hasznunkra is válhat. Néha a nehézségek olyan értékké válnak életünkben, amelyek védelmet és erős várat jelentenek a világ kihívásaival szemben.