Hagyományos járgányház épül a somogyvámosi Krisna-völgyben

Admin Hírek, Öko

A somogyvámosi Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm az egyik legnagyobb és legrégebben működő ökofalu Európában, amely a fenntartható életmódot népszerűsíti. Krisna-völgy nemcsak, hogy példaértékűen valósítja meg a fenntarthatóság elveit, hanem számos hagyományos technológiának és kutatásnak, kísérletnek mintaterületként is szolgál.

A központ területére tervezett ún. járgányház projekt célja, hogy bemutassa a hagyományos, állati erővel működő technológiákat és gazdasági módszereket, a falusi életvitel és munkakultúra hagyományos és ökologikus elemeit. Az épület Krisna-völgy északi részén áll majd, és várhatóan 2021-ben adják át, ekkortól várják az érdeklődőket és tanulni vágyókat. A járgányház keringősátorában -, amely Magyarországon egyébként hosszú ideje az első és egyetlen működő járgányház lesz – 4-8 ökör jár körbe, és adja le a meghajtást egy járgányszerkezeten keresztül az őrléshez. Az őrlőmalom egy hagyományos típusú malom, szita szerkezettel ellátva.

A tervezett épületben a látogatók megtekinthetik majd az őrlés, cséplés, hántolás, kezelés, fafeldolgozás hagyományos folyamatait. Továbbá megtekinthető lesz minden olyan a tradicionális gazdálkodáshoz szükséges eszköz, amelyet az ifjabb generáció már egyáltalán nem ismer, mint a lovas eke, borona, henger, kézi kasza, kézi cséphadaró, kalmárrosta, kézi döntőfűrész, gallyazó fűrész fejsze és hasítóék. A 40 m2-es bemutató helyiségbe 15-25 fős csoportokat várnak majd oktatás céljából.

A Krisna-völgyi járgányház a Vidékfejlesztési Program keretében, részben a Magyar Állam támogatásával valósul meg.