Jóga és tisztálkodás – jógikus reggelek

Admin Hírek, Jóga

A jóga nem csupán testgyakorlás, tornagyakorlatok sora, a fő célja: összekapcsolódni Istennel. Az ászanák gyakorlása során a ráhangolódás, a mantrák és a meditáció segítségével a lelkiség kerül előtérbe. Természetesen a jógában nincs vallási megkötés, bárki szabadon gyakorolhatja vallási elköteleződéstől függetlenül.

A tisztálkodás pozitív hatásai

A szattvikus – a jóság minőségében lévő – életvitel amellett, hogy segíti az egészség megőrzését, a lelki gyakorlatok minőségét, hatékonyságát is növeli. A Védák, az ősi indiai szentírások, különösen az āyurveda (ájurvéda – ősi indiai orvostudomány, az élet tudománya) részletesen leírják a test tisztán tartásának különféle módjait. A cikkben ezt az ősi tanítást veszem alapul, hiszen a test a lélek és a szívünkben lakozó Isten, vagyis a Felsőlélek temploma, tehát ennek megfelelően tisztelettel illik bánnunk vele. Ha tisztán tartjuk – beleértve a tisztálkodási rituálékat és az egészséges, erőszakmentes táplálkozást is -, sokáig egészségesek maradhatunk, segítve a hatékony jógafolyamatot és Isten szolgálatát. E tisztálkodási rituálék segítségével megőrizhetjük a harmóniát testi, mentális és lelki síkon egyaránt. Testi szinten megőrizhetjük az egészségünket, megelőzhetjük a betegségek, fertőzések kialakulását, a méreganyagok felhalmozódását, segít az összes szervrendszer egészséges működésében, szabályozza a megfelelő anyagcserét, s ezáltal gátolja a túlsúly kialakulását is. Mentális szinten pozitív gondolatokat, belső nyugalmat, kiegyensúlyozottságot, szilárd hozzáállást ad a mindennapok nehézségeivel szemben, lelkessé, tevékennyé tesz és tiszta gondolatokat ad. Lelki szinten pedig a jóga és egyéb lelki gyakorlatok hatékonyságát erősíti.

A napirend (Dinacarya) segíti a test, az elme és az érzékek tisztán tartását, általa összhangba kerülhetünk a természet működésével. Naponta kétszer ajánlott zuhanyozni. Reggel az alvás alatt keletkezett anyagcseretermékek és méreganyagok miatt (amelyek a másodlagos emésztés, valamint a kiválasztó szervrendszer segítségével történő méregtelenítés során keletkeznek, például széklet, vizelet, izzadtság, lepedék, orrváladék), késő délután-este pedig az egész nap ránk rakódott szennyeződéstől, izzadtságtól szabadulunk meg.

Ébredj korán!

Reggel minél hamarabb érdemes felkelni. Legkésőbb négy és hat óra között a legkedvezőbb elindítani a napot. A napfelkelte előtti és alatti időszak a jóság minőségébe (sattva) tartozik. Az āyurveda szerint ez a Váta időszak. Tiszta, kedvező energiák vannak ilyenkor jelen, amelyek lecsendesítik az elmét, segítik a lelki folyamatokat és a jógagyakorlást is. Közvetlenül felkelés után akár egy megszokott mantrával is kezdheted a napot, vagy megfogalmazhatsz magadnak aznapra egy pozitív szándékot, szankalpát.

Ahogy felkelünk az ágyból, elpakoljuk az ágyneműt. Erre azért van szükség, mert az alvás alatt kiválasztódott méreganyagoktól, anyagcsere termékektől (mala és ama) szennyezetté válik az ágynemű. Ezután a legfontosabb a fürdőszobai tisztálkodás. Széklet- és vizeletürítéssel kezdjük, hogy testünk belülről is megszabaduljon a méreganyagoktól, felesleges dolgoktól. Majd a további méreganyagoktól a száj megtisztításával tudunk megszabadulni, hiszen az éjszaka során a méregtelenítés alatt lepedék formájában rakódik ott le. Azért sem szabad tisztálkodás előtt enni, inni, mert ezekkel a tevékenységekkel visszanyeljük a már kiválasztott méreganyagokat a gyomorba. Nyelvünkről nyelvkaparó segítségével távolítsuk el ezt a lepedéket úgy, hogy a nyelvtőtől egészen a nyelvcsúcsig végighúzzuk néhányszor a nyelvkaparót, majd mossunk fogat! Ezután végezhetünk pár percig szezámolajos öblögetést, mintha rágnánk az olajat. Erősíti a fogakat, eltávolítja a fogkövet és megelőzi a fogínysorvadást, tisztító hatása révén elmulasztja a rossz leheletet. A szájüreg megtisztítása után elfogyaszthatunk egy pohár citromos meleg vizet, amely méregtelenít, lúgosít, segít beindítani az emésztést. Ha valaki szorulásra hajlamos, nagy segítség lehet a számára.

[Oxfordshire, England,United Kingdom] Group of women and men taking part in a yoga class on a hillside.

Az orr megtisztítása is nagyon fontos! Kis csőrös kancsó (netī) és némi tengeri sós langyos víz segítségével szépen átmoshatók az orrjáratok. Enyhén oldalra hajtjuk a fejünket és a felül lévő orrlyukba öntjük a kancsóból a vizet, az alul lévő orrnyíláson keresztül pedig kifolyik a víz. Amellett, hogy orrjárataink kitisztulnak, az orrjáratok átmosásával megelőzhetjük a fejfájást, az asztma, a homlok- és arcüreggyulladás és a nátha kialakulását.

A test megtisztítására a zuhanyozás a legkedvezőbb. Érdemes a test átzuhanyzása és beszappanozása után langyos vízzel leöblíteni, vagy felváltva használhatjuk a meleg és hideg vizet, ami serkenti a keringést. A hosszan tartó, forró vízben való ücsörgés, fürdés nem tisztít meg, nem higiénikus, ráadásul a bőrre sincs jó hatással. A zuhanyozás viszont eltávolítja a felesleges zsírt, olajat, szennyeződést és izzadtságot, valamint nem károsítja a bőr felszínét, a savköpenyt.

Tisztálkodás után felkészülhetünk a napra némi légzőgyakorlat (prāṇāyāma), meditáció és ászanázás segítségével. Ha tisztálkodás után iszol egy keveset, figyelj arra, hogy meleg ital legyen és ülve, lassan kortyolva fogyaszd el!

Prāṇāyāma

Minden egyes lélegzetvételkor prāṇát, életlevegőt, életerőt szívsz magadba, ezáltal feltöltődhetsz friss energiával testi és mentális, érzelmi szinten is. A rendszeres gyakorlás elengedhetetlen, bármelyik légzőgyakorlatot is választod. Kezdd először rövidebben, aztán növelheted az időtartamot. Például Mahā Prāṇāyāma (teljes jógalégzés), a Nādī-śodhana-prāṇāyāma (csatornatisztító vagy váltott orrlyukú légzés) reggeli gyakorlása nagyon hasznos, akár légzésvisszatartással vagy testzárak (bandhák) végzésével együtt is. A rendszeresen végzett prāṇāyāma segítségével több oxigén juthat a testünkbe, energetizál, ezáltal megelőzhetjük a stresszt, a depressziót, az izomfájdalmakat, a rossz emésztést, a memóriazavarokat, a tanulási, koncentrálási nehézségeket, a szédülést, a gyengeséget, könnyebben vesszük a napi akadályokat, valamint napról-napra kipihentebbek leszünk, mert segít beállítani az alvási ciklust is.  Most csak röviden érintettem a témakört. A légzőgyakorlatokról részletesebben majd egy külön cikkben olvashatsz.

Meditáció

Akár egy kis légzésfigyelést végzel, akár a napi pozitív megerősítésedet, szándékodat (szankalpa) ismételgeted magadban és / vagy vizualizálod, akár mantrázol, akár mélyebben meditálsz, vagy csak relaxálsz, mindenképpen segít abban, hogy tiszta tudatban, egyensúlyban, békés hangulatban tudjon elindulni a napod. Ha a meditáció gyakorlásába is rendszerességet viszel, az egész életedbe békés egyensúlyt, belső szilárdságot, stabilitást hozhat.

Ászanázás

Tiszta tudatállapotban érdemes jógát gyakorolni, amelyre a legkedvezőbb időszak a már korábban említett késő hajnali-kora reggeli időszak. Az ászanák is segítenek felkészülni a lelki gyakorlatokra, a meditációra. Például a Sūrya Namaskārát, a Napüdvözletet végezhetjük mantrákkal is. Minden egyes ászanához tartozik egy mantra. Miután megtanultad az ászanák pontos végrehajtását, egyre könnyebben tudsz majd közben a mantrára és jelentésére hangolódni. Ideális helyzet, amikor jut egy-másfél óránk a gyakorlásra, de ha reggelente szűk az időkereted, ugyanúgy hasznos, ha csak egy kicsit, de rendszeresen mozogsz. Egy rövidebb gyakorlás is felfrissít és feltöltődve kezdheted a napot. Ha kevés az időd, végezz néhány kör Napüdvözletet! A Napüdvözlet ászanái átmozgatják az egész testedet – az izmaidat, ízületeidet, átmasszírozzák a belső szerveket -, serkentik a vérkeringést, növelik a vitalitásod és az ellenállóképességed, segítik a jó emésztést, beállítják a helyes alvási ciklust, könnyebben tudsz elaludni este, és reggel kipihenten ébredsz!

Reggeli étkezés

A mozgás után bizonyára megéhezel. Az étkezésnél is figyelj a tudatosságra! Amikor eszel, valóban arra figyelj! Érezd az ízeket, légy jelen, tudatosan táplálkozz! Nyugodtan, kényelmesen ülve érdemes elfogyasztani a reggelit, amely jobb, ha könnyed, meleg étel, hogy ne terheljük le az emésztőrendszerünket. Például növényi tej (legjobb, ha saját készítésű), müzli, gabonapelyhek, zöldséglé vagy gyümölcsök. A gyümölcsöket éhgyomorra, magukban ideális fogyasztani. Ha lehet, ne keverjük gabonával, tejtermékkel!

A sok jó tanács közül válaszd ki, melyik a leginkább szimpatikus számodra, kezdd azzal a pozitív változás útját, majd szép lassan adhatsz hozzá újabb gyakorlatokat, amik később jó szokásaiddá válhatnak. A fokozatosság elvét figyelembe véve és a rendszerességet betartva teljesen más minőségben élheted az életed!

 

Smid Erika Violetta

https://www.facebook.com/erikavioletta.smid.jogaoldala/