Ma van a Vegetáriánus világnap

Admin Életmód, Hírek

A világnap célja, hogy azok akik esetleg még nem ismerik vagy idegenkednek a vegetáriánus étkezéstől, ezen a napon kipróbálják a hús-, hal- és tojásmentes étrendet és nyitottabbá váljanak az erőszakmentes konyhára. A vegetáriánus étkezést több mint 1 milliárd ember követi a világon, a legtöbbjük egész életében etikai okokból vegetáriánus. Súlyos tévhit, hogy a vegetáriánus étrend nem teljesértékű, még a tisztán növényi, vegán étrend is lehet egészséges, hogyha helyesen van összeállítva a menü. A probléma azonban az, hogy sokan nem veszik a fáradtságot a helyes étrend összeállítására.
 
A Krisna-tudatú hívők az erőszakmentes étrendet követik. Ez azt jelenti, hogy olyan tejtermékeket fogyasztanak, amelyek erőszakmentes forrásból, pl. tehénvédelmi központból származik, mivel az így kapott tej nem okoz kárt a bociknak. Azonban még a növényi ételeket is felajánlják Istennek, kifejezve a hálájukat és tiszteletüket a táplálékért.
Bárhogyan is döntünk, válasszuk a lakto-vegetáriánus vagy akár a vegán étrendet, egy biztos, hogy a Földnek és így az egész emberiségnek jót teszünk vele. A legnagyobb vízfelhasználó és klímagyilkos ugyanis a húsipar, ezen belül is a marhahús okozza a legnagyobb terhelést a környezetnek.
 
Tudtad?
1 kg marhahús előállításához pl. 15000 liter ivóvízre van szükség, míg 1 kg zöldség előállításához csak 300, 1 kg gyümölcs előállításához pedig 8-900 liter ivóvíz szükséges, fajtától függően. A vegetáriánus étrendet több mint fél évszázada kutatják egészségügyi szakértők. Mára bizonyos, hogy számos krónikus, szív- és érrendszeri betegség és más, az életvitelt tartósan romboló panasz javítható a vegetáriánus étrenddel. Nem utolsó sorban, jó tudni, hogy a hús nem egy tárgy, nem egy bolti termék, hanem valakinek a húsa, bőre, az élete. Próbáljuk meg elkerülni a károkozást. Már heti 1-2 vega nap is sokat segít a természetnek!
 
Ha még sohasem próbáltad a vegetáriánus ételeket, vagy nem sikerült ízletes fogásokat választanod ezek közül, akkor érdemes benézned Govinda (www.govinda.hu) éttermeink valamelyikébe.
 
Ismerkedj meg a vegetáriánus életvitellel Legyvega.hu oldalunkon (www.legyvega.hu)
 
Kóstolj meg néhány indiai-vegetáriánus fogást. Receptek itt: https://krisna.hu/gasztro/