Organikus gazdálkodás Szikkimben

Admin Hírek, Kiemelt, Öko

3 év alatt értek el átütő eredményeket India Szikkim nevű régiójában az ökogazdálkodás bevezetésével. 
 

Az indiai Szikkim állam lett a világ első organikus termelést folytató tartománya, amely tanúsítvánnyal is rendelkezik erről. Az észak-keleti szögletben, egyébként stratégiai fontosságú helyen, Bhután, Nepál és Banglades közé beékeldve található terület már 2016 óta 100%-osan organikus művelésű. 2013 óta nem használnak szintetikus trágyát és GMO terményeket sem.

 
Az átállás ideje a hagyományos gazdálkodásról nagyon sok farmernek nehézségeket okozott. De a kormány megígérte, hogy kompenzálja a gazdákat az esetleges károk tekintetében. Mára azonban az organikus gazdálkodás és fenntartható termelés stabilizálódott a régióban. 15 évvel a folyamat megkezdése után, és 3 év teljesen organikus műveléssel ma már a termények nagyobbak és egészségesebbek, mint korábban. A hegyvidéki elhelyzekedés ellenére a gyümölcstermelés hozama 5%-al nőtt, de a különleges fűszernövény, a karmadmom 23%-al több termést adott. A különféle peszticidek eltűnésével a területen a természetes vadvilág, növények és természetes beporzó állatok jelentős része ismét megjelent, amelynek köszönhetően helyreállt az ökoszisztéma és javult a termelés. A biodiverzitás nőtt, a régióban 500 (más források szerint 600) lepkefaj és 4500-nál is több virágos növény honos.
 
Ezt az eredményt a kormány szigorú szabályozással érte el. Ha bárki gombaölő szereket vagy vegyi permetszereket használ pénzbüntetéssel vagy 3 év elzárással sújtható. Szikkim területi kormányának célja ezzel az volt, hogy az emberek, a lakosság számára vegyszermentes ivóvizet, tiszta levegőt, és friss, tiszta ételeket tudjanak biztosítani. Az ökogazdálkodásnak és a természet tisztulásának köszönhetően a turizmus 70%-al nőtt a régióban. Szikkim csodájára mindenki kíváncsi! India kormánya, amely tudatos arról, hogy a sűrűn lakott ország mezőgazdasága és művelése nem fenntartható, és káros a folyókra, a természetre és az emberi élettére is, szeretné a Szikkimben taláható, példaértékű modellt bevezetni India más területein, tagállamaiban is, az eredmények ugyanis lenyűgözőek! Szikkim állam nyilvánvalóan kedvező helyzetben van természetföldrajzi szempontból, elhelyezkedésének és vízerőműveinek köszönhetően a terület vízenergia potenciálja ugyanis 8000 MW. A modell azonban könnyű szerrel másolható, átvehető más régiókban is, a helyi adottságok figyelembevételével. Ilyen ökogazdálkodást folytat hazánkban a 280 hektáros somogyvámosi Krisna-völgy is. Mivel Magyarország szintén kedvező adottságokkal rendelkezik természeti szempontból, az organikus gazdálkodás könnyen követhető protokoll lenne. A klímaváltozás csökkentése szempontjából pedig elengedhetetlen a jövőben a fenntartható, organikus termelésben gondolkodni, nem megfeledkezve a vegetáriánus étrend bevezetésének fontosságáról.