Szabadulás az örök karanténból, avagy a szabadság szabályozó elvei

Admin Filozófia, Hírek

Szabadnak születtünk. Attól a pillanattól kezdve, hogy kisbabaként megtanulunk járni, folyamatosan visszaigazolást kell kapnunk, hogy szabadon mozoghatunk és vár bennünket a végtelen tér. Nem véletlen, hogy az emberiség – leszámítva az utóbbi kb. 200 évet – falun élt, vagy legalábbis arra törekedett, hogy kertes házban, vagy birtokon lakhasson, ha a városba költözött. A városi élet tömegével szorította lakásokba, apartmanokba a szabadságra vágyó lelket, így nem csoda, hogy ez rengeteg feszültséget szült az utóbbi 60-70 évben. Jeremy Paxman The English című tanulmányában beszámol róla, hogy az angolok – még ha teoretikus megállapításként is – de odáig jutottak, hogy a lakásokban való élet zendülésekhez vezet a felgyülemlett frusztráció és agresszió miatt. Sajnos ezt a helyzetet most koncentráltan megtapasztalhattuk a karantén idején is és már alig vártuk, hogy szabadon járhassunk-kelhessünk újra. Ám még ha sikerül is vidéken, vagy egy szép kertes házban élnünk és kedvünkre utazhatunk is a világban, a Védák elmondják, hogy még mindig marad egy „örök karantén”, amely gúzsba köti szabad lelkünket: ez pedig nem más, mint a karma törvénye, amely életről-életre különféle testekbe zár bennünket jó és rossz tetteink következtében, azok minden boldogságával és szenvedésével. Amíg ebből a karanténból ki nem szabadulunk, a lélek nem nyerheti vissza eredeti, örök szabadságát.

Krisna elmondja a Bhagavad-gítában, hogy a lelki szabadságot szabályozó elvek követésével érhetjük el. Ez persze első hallásra nagyon is ellentmondásosnak tűnik: eddig azt gondoltuk, hogy a szabadság azt jelenti, hogy azt csinálok, amit akarok, akkor, amikor akarom. Ezért megyünk többek között nyaralni is, hogy legyen legalább 1-2 olyan hét az évben, amikor senki nem szól bele abba, hogy mikor kelünk fel, nem csörög ránk, hogy órákig heverészünk a parton, hogy miért nem adtuk még le a heti pénzügyi jelentést, vagy miért késtünk három percet munkából. Erre persze szükségünk is van, de a nagyobb kérdés még mindig ott marad: hogyan és miért köt bennünket a karma, és hogy lehet kiszabadulni a szorításából?

A karma törvénye azt jelenti dióhéjban, hogy minden egyes tettünk eredményez ez ugyanolyan mértékű „visszahatást”. Ezt – nagyon sarkítva – a régi mondással jellemezhetjük: jó tett helyébe jót várj (és persze rossz tett helyébe rosszat). Ezt persze többé-kevésbé érti is mindenki, és az emberek többsége szépen be is tartja az állam által megszabott törvényeket és az általános erkölcsi szabályokat. Ám a Védák elmondják, hogy a természet törvényei sokkal finomabb szinteken is működnek, olyan szinteken, amelyekről nem szól a polgári törvénykönyv. Ilyen például az, hogy ha hozzájárulunk egy ártatlan állat elpusztításához, mert meg akarjuk enni a húsát, akkor következő életünkben annak az állatnak joga lesz elvenni a mi életünket, ebben az életben pedig különféle betegségeket eredményez a tettünk, mert megesszük azt a rengeteg toxint, amit az állat halálféleme bocsát ki a testébe. A rengeteg antibiotikumról, amelyet az ipari állattartás során a testébe juttattak, már ne is beszéljünk. Amíg hozzájárulunk ilyen szörnyű szenvedésekhez, addig lehetetlen, hogy mi magunk békében éljünk.

Mit javasol hát Krisna, hogy „karma-free” életet élhessünk, hogy kiszabadulhassunk a karma kötelékéből? A leglényegesebb lelki gyakorlat a Hare Krisna mantra meditáció, amelyet tanácsos kora reggel végezni, mielőtt elindul a napi forgatag. Ez igényel egy kis áldozatot, ezt értjük az alatt, hogy szabályozó elvek mentén kell vezetni az életünket, de az eredmény bőven kárpótol. Ennek még nagyobb ereje van, ha lelki beállítottságú személyek társaságában végezzük, mert ilyenkor az egyéni meditációk ereje összeadódik. A reggeli meditáció hatására fokozatosan kitisztul az előző és az ebből az életünkből felhalmozódott karma a szívünkből, és ami még fontosabb, megtapasztaljuk örök, eredeti spirituális kapcsolatunkat Krisnával, Istennel. Mivel ez az eredeti helyzetünk, ebből mély lelki örömöt meríthetünk minden nap. Ez az öröm az alapja annak a szabadságnak, amire mindig is vágytunk. Ha még nem jártál nálunk, a karantén teljes feloldása után a nyáron szeretettel várunk a Lélek Palotájába Budapesten, vagy Krisna-völgybe és más vidéki központjainkba, Govinda Klubokba, ahol spirituális rokon-lelkek társaságában próbálhatod ki a mantra-meditációt!