Tönkreteszi a vegánság az egészséget?

Admin Hírek

A Daily Mailen jelent meg egy vegán szerző tollából az alábbi cikk, amelynek főcíme: Tönkretette az egészségemet a vegán diéta.

Az írást a Szeretlekmagyarország.hu idézte. Flic Everett újságírónő vegetáriánus étrendet követett korábban is, de mivel elkezdett egy vegán lapnál dolgozni, áttért a tisztán növényi étrendre. Ez követően egészsége szépen lassan romlani kezdett, a 3. évben pedig már folyamatosan orvoshoz kellett járni a panaszaival, gyenge és depressziós volt az írás szerint, amiért a szerző a vegán étrendet okolja!

A cikk további részében azonban kiderül, hogy a szerző túl sok nikkelt vitt be a szervezetébe, amelyre allergiás volt és valójában ez az allergiás reakció indított el a szervezetében egy sor tünetet, betegséget. A cikk eléggé megtévesztő, hiszen kedvét szegheti azoknak, akik szeretnék megpróbálni a növényi étrendet. Miközben a világ környezetvédő szervezetei folyamatosan arról beszélnek és cikkeznek, hogy a növényi étrend a Föld egyetlen lehetséges jövője, a vegánság ilyen fokú ledózerolása szintén veszélyes lehet.

A szerző sajnos elfelejtette azt a fontos tényt, hogy a vegán étrend megkezdése előtt egyeztetnie kellett volna orvosával és szakemberek, akár vegán táplálkozási szakértők segítségét kérni az átálláshoz. A Krisna-tudatos, védikus kultúra egyébként lakto-vegetáriánus étrendet javasol az emberek számára, vagyis tejtermékekkel kiegészített növényi alapú táplálkozást. Ugyanakkor a tejtermékek ma, a nyugati világban a tejipart ismerve, sajnos a legkevésbé sem hasonlítanak a valódi tejre, gyakran túl sok antibiotikummal kezelik a teheneket a fejés előtt, a rossz tartás miatt pedig mindenféle méreganyagok kerülnek a tejbe, amely így közel sem az a tiszta, tápláló étel, ami nagymamáink reggeli első fejéséből jön létre. A laktovegetárinus étrend a legegészségesebb és legkörnyezettudatosabb táplálkozási forma, amennyiben megfelelően van összeállítva az étrend. Ha azonban nem érhetőek el tiszta, erőszakmentes tejtermékek, vagy valaki laktóz- vagy tejfehérje érzékeny akkor a vegán étrendet is össze lehet úgy kombinálni, hogy az kielégítő legyen.

Kiemelten ügyelni kell ekkor a vas-, a fehérje és a B12 vitamin pótlására, ez utóbbi azonban egyáltalán nem biztos, hogy a gyomorból megfelelő módon fel tud szívódni, különösen gyomorbetegeknél, gluténérzékenyeknél és speciális gyógyszereket szedő személyeknél. A nyomelemek és ásványi anyagok legnagyobb részénél nagyon oda kell figyelni, hogy milyen kapszulában, vitamin sprayben vagy milyen módon visszük be azt a szervezetbe, hogy kellően jó legyen a felszívódás.

A vegán étrend másik sajátossága, hogy bizonyos ételek túlsúlyba kerülhetnek a tányéron, a hüvelyesek vagy a padlizsán túlzott fogyasztása pedig terhelheti a májat, ezért nem szabad egyoldalúan ilyen növényekre építeni az étrendet. Gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, olajok és olajos magvak okos egyensúlya szükséges.

Mi van, ha nincs meg ez az egyensúly? Flic Everett azt a hibát is elkövette, hogy túl sok szójafélét fogyasztott, amely amellett, hogy nikkel tartalmú, sok országban GMO termék, és túlzottan magas az ösztrogénartalma, ezért ezt sem lehet minden áldott nap fogyasztani.

A vegán táplálkozás mégis elengedhetetlen Földünk jövője és nem is annyira a bolygó, mint inkább a fiatal generációk túlélési esélyeinek szempontjából. Ma már a fiatal generációk értik és tudják ezt, ezért mintegy 35%-uk természetesnek tartja a vegán vagy vegetáriánus étrendet. A vegán étrend is akkor jó a természeti környezetnek, ha figyelünk arra, hogy minél több helyi terméket fogyasszunk az adott égövről, a lakhelyünkhöz közeli termőterületekről! Ezért az ételek utazásának ökológiai lábnyomát is figyelembe kell vennünk ehhez.

Azt azért nem árt tudni, hogy Magyarország és magyar nép különösen jó helyzetben van, hiszen az ősi magyar gabonakonyha jelenti az alapját a táplálkozásunknak. A húsipar mesterséges propagandájáig a legtöbb ember egy héten egyszer fogyasztott húst, legfeljebb… A mérsékelt égövön pedig rengeteg zöldség és gyümölcs terem meg, így még télen is kellően változatos ételek kerülhetnek tányérunkra. Természetesen a tisztán növényi étrendnél arra is figyelni kell, hogy a növények milyen forrásból származnak, mert a permetszermaradványok szintén túlterhelhetik a májat, ez napjainkban viszont, ha csak nem bioterményeket vásárolunk, szinte elkerülhetetlen.

Mielőtt azonban megrettenve dobnánk el a salátát, ne felejtsük el, hogy a húsfogyasztásnak számos más ellenjavallata van, fokozza a szív- és keringési betegségek kockázatát, a pácolt vörös húsfélék pedig karcinogén hatásúak. A vegán étrend ellenben erősen preventív hatású számos súlyos betegséggel szemben, a vegán időszakos diéta pedig kifejezetten gyógyító hatású lehet emésztő- és bélrendszeri, keringési vagy akár rákos megbetegedésekben.

Mégis mi marad akkor a tányéron és hogyan nyissunk a vegetáriánus, vagy akár a vegán étrend felé? Ebben segít a Krisna-hívők Vega 1×1 füzete s egyéb tanácsai a Légyvega.hu oldalon>>

Na és milyen a vega vagy vegán étrend orvosi szemmel?

 

Forrás: https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/tonkretette-az-egeszsegemet-es-a-szexualis-eletemet-a-vegan-etrend/

 

Fodor Kata