Ünnepi ételosztások Somogy megyében

Fodor Ételosztás, Hírek, Kiemelt, Sajtópont

Idén sem marad el a Krisna-tudatú hívők hagyományos ünnepi ételosztás-sorozata, az Országos Karácsonyi Szeretetlakoma. Somogy-megyében is megvendégelik a rászorulókat.

A krisnások 30 éve osztanak ételt hazánkban, melyet az Ételt az Életért Program keretében valósítanak meg. Küldetésüknek tartják, hogy legalább a templomaik környékén élők között ne legyen éhező ember, ezért az egyház a legfontosabb központjai, így a somogyvámosi Krisna-völgy környékén is ételosztással segíti a rászorulókat. A már megszokott ünnepi akciók idén sem maradnak el, igaz, rendhagyó formában kerülnek megrendezésre.

Noha a járványügyi helyzet miatt a szokásos nagyszabású rendezvények – mint amilyen a Blaha Lujza téri karácsonyi szeretetlakoma – idén elmaradnak, ehelyett azonban több ponton, egyszerre kevesebb ember számára, de országosan mintegy 6500 élelmiszercsomaggal és meleg ebéddel segítik a nehéz sorsú lakosokat. A hétköznapokon is használt ételosztó pontokon, a családsegítő szolgálatok közreműködésével érik el a helyi rászoruló lakosságot.

Somogy megyei akciók
December 23-án Horvátkút és Marcali településeken 150 csomaggal és friss ebéddel, december 24-én pedig Somogyvámos faluban a 300 élelmiszer ajándékcsomag mellett 600 adag ebéddel vendégelik meg a falu teljes lakosságát. Az ételosztás nem csak arról szól, hogy a szegényebb rétegeket elérjék, segítsék és felkarolják, a hívők egy ősi indiai hagyományt, az ünnep alkalmából való „megvendégelés” szokását is igyekeznek megőrizni.

Országos akciók karácsony derekán
A Krisna-hívők Ételt az Életért Alapítványa a Somogy megyei ételosztások mellett 15 Heves megyei aprófalvat látogat meg élelmiszercsomagokkal (december 21-23.), december 24-26. között pedig a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei épületeiben oszt meleg ebédet és csomagokat. Itt a legkiszolgáltatottabb, otthontalan emberekről gondoskodnak, így az ebédes tégelyekre egy-egy szeretetteljes ünnepi üzenetet is elhelyeznek számukra. Az üzeneteket az egyház jóakarói, támogatói küldték bajba került embertársaiknak. Az ünnepi akciósorozatot debreceni ételosztásukkal zárják december 27-én.

Bár a járvány fizikailag elszigetel minket egymástól, a Krisna-hívők azt remélik, hogy lélekben közelebb hozza az embereket egymáshoz. Humanitárius programjuk, amit a krízisidőszak alatt még nagyobb erőfeszítések árán végeznek, mint eddig, arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a nehézségek ellenére is fokozott szükség van arra, hogy többet adjunk magunkból a világnak, a környezetünknek, a családunknak, a rászorultaknak, mint eddig. Ez az a törekvés, amivel valóban megváltoztathatjuk a jövőt.

2021: Az önellátás éve
Krisna-völgy lakói közben fokozottan készülnek a jövő évben esedékes fenntarthatósági programjukra (pl. a népszerű téli termesztés tanfolyamokra), 2021 a hívők életében ugyanis az Önellátás Éve lesz. Így a figyelem egészen biztosan Közép-Európa legnagyobb ökofalvára szegeződik majd.

www.krisna.hu

www.eteltazeletert.hu

www.krisnavolgy.hu