Egy igazi házias íz, házi recept, tojás nélkül a farsangi szezonra.
Hozzávalók:
60 dkg liszt.
4 dkg élesztő
3 dl növényi tej ( +3 evk. cukor)
1 dl olaj
1 kicsi marék cukor vagy édesítő
csipet só
gyümölcslekvár ízlés szerint
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, a liszthez adjuk, mellé a 3 evk. cukrot és a sót is. Jól kidagasztjuk a tésztát, a végén belecsorgatjuk az olajat is. Ezzel is átdagasztjuk, hogy az állaga puha és foszlós legyen. 1 órára meleg helyre tesszük kelni a tésztát.
Ezt követően lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, kb. 8×8 cm-es kockákra vágjuk. Közepébe lekvárt teszünk és a két oldalát behajtva föltekerjük. Közel egymáshoz tepsibe rakjuk őket, ez elősegíti, hogy sülésnél megtartsák egymás oldalfalát, ha szükséges, majd még fél órát pihentetjük a sütés megkezdése előtt.
A tetejét cukrozott vízzel fújjuk meg, ettől gyönyörű színt kap.
200 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük.
Ha kisül még forrón átfújjuk ismét és így jó sokáig puha mard. Már ha pikk pakk meg nem eszi a család.. 🙂
Faludi Kata receptje