Sütés-főzés tojás nélkül

Admin Gasztro, Hírek, Receptek

Tényleg lehet tojás nelkül sütni? Megkel a tészta, felemelkedik a piskóta, egyben marad a pite? Krisnás konyhatrükkök a vegetáriánus főzés hazai királynőjétől, Hémangitól.
 

Kelt tészták
Kelt tészták esetében van a legegyszerűbb dolgunk, ezekből ugyanis csak kihagyjuk a tojást, nem kell helyettesíteni semmivel. Gyakran 1-2 evőkanál csicseriborsó liszttel helyettesítik, ezt én teljesen feleslegesnek ítélem. A kelt tészta köszöni, megvan tojás nélkül is, a csicseriborsó liszt pedig egy hüvelyes, idegen a keltektől.

Palacsinta
Ugyanaz a helyzet, mint a keltek esetében, csak kihagyjuk a tojást, nem kell helyettesítenünk semmivel.

Piskóta
A legtöbben tejjel, néhányan vízzel készítik. Én tej, egy kevés joghurt és némi olaj keverékével csinálom. Ahhoz, hogy felemelkedjen, sütőport és szódabikarbónát is teszek bele, úgy tapasztaltam, sokkal jobb, mintha csak az egyiket használom.

Kevert tészták, muffin
Itt a tojást, mint folyékony összetevőt pótlom tejjel vagy vízzel, esetleg joghurttal. A pépesített banán vagy reszelt alma, almapüré is jó megoldás lehet a tészta lazítására. Vegánok ugyanúgy használhatnak növényi tejet, tejterméket. Megint javaslom a sütőpor és szódabikarbóna kettőssel felemelni a tésztát.

Sós sütemények
Kihagyható, a folyadékot kell pótolni valamivel, tejjel, tejföllel, joghurttal, vízzel, ha például krumplis pogácsát sütünk, a krumpli főzővizével.

Pudingok, pohárkrémek
A chia mag remek zselésítő. Tegyük gyümölcspépbe, joghurtba, hagyjuk állni pár órát a hűtőben, és kész is a desszertünk.

Fasírtok
Csicseriborsó liszttel, keményítővel vagy beáztatott zabpehellyel köthetjük meg az anyagot. Ha őrölt lenmagot vízzel összekeverünk, és a zöldséghez adjuk, szintén megköti a fasírtot.

Panírozás
Lényegében összevonjuk a tojásos panírozás első két lépését, és kihagyjuk belőle a tojást. Lisztet összekeverünk tejjel vagy vízzel sűrű palacsintatészta állagúra, adunk hozzá egy pici sót, ebbe mártogatjuk a zöldséget, majd zsemlemorzsába hempergetjük.

Rántotta
Nagyszerű rántottát készíthetünk paneerból (indiai házisajtból) vagy tofuból.

Színezés
Ha mondjuk egy sütikrémből hiányozna a tojássárga színe, tegyünk bele egy késhegynyi kurkumát. Ha hiányzik, nyugodtan tehetünk a palacsintába, tésztákba is.

A tojás íze
Létezik egy só, a fekete só (Indiában kala namak), amelynek az íze kísértetiesen hasonlít a tojáséra. Figyelem, főzés közben elveszíti ezt az ízt, ezért hidegen használatos! Tehetjük salátákba, szendvicskrémekbe, vegetáriánus rántottába, amikor az elkészült.