Alu paratha – a burgonyával töltött lepénykenyér

Fodor Gasztro, Hírek, Kiemelt, Receptek

A paratha India egyik tradicionális lepénykenyere, amely nem csak, hogy sokszorosan hajtogatott, ízletes és foszlós, hanem azáltal, hogy töltött is egyben, igazi különlegességnek számít. Fogyasztható reggelire, magában és köretként is, zöldséges főételek mellé.

Hozzávalók a tésztához:
150 g teljes kiőrlésű liszt
150 g fehér liszt
45 g ghí, vaj, vagy növényi olaj
160 ml langyos víz
1 kk só

Hozzávalók a töltelékhez:
3 közepes burgonya
1 evőkanál ghí vagy olaj
1 kk darált erős zöldpaprika
1,5 kk reszelt friss gyömbér
1/2 kk kurkuma
1 kk garam masala
1 1/2 evőkanál citromlé
1 kávéskanál só
3 ek friss korianderlevél vagy petrezselyem
10 evőkanál ghí vagy növényi olaj a sütéshez

Elkészítés:

A paratha tésztájához a hozzávalókat összedolgozzuk, és letakarva félretesszük amíg elkészítjük a tölteléket.
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és durvára törjük. Belekeverjük a fűszereket, a citromlevet, a finomra metélt petrezselymet, és kihűtjük. A tésztából 20 gombócot gyúrunk, melyeket 7 cm átmérőjű lepényekké nyújtjuk. 10 közepére 1-1 evőkanál tölteléket helyezünk. Mindegyik lepényke tetejére helyezünk egy másikat, a szélüket jól lezárjuk, és liszt segítségével óvatosan kissé nagyobbra nyújtjuk őket. Vigyázzunk, hogy nehogy kiszakítsuk a vékony tésztát!

Egy palacsintasütőben 1 evőkanál ghít vagy olajat melegítünk, beletesszük a parathát, és kis lángon, többször megfordítva mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ugyanígy járunk el a többi töltött parathával is.
Kevés joghurttal magában, vagy a menü mellé tálaljuk.