Csak nyugi

Admin Életmód, Hírek

A Youtube és más videómegosztók böngészése során érdekes tényre bukkanhatunk a világhálón. Sokszor olyan blogok, oldalak és csatornák népszerűek az interneten, amelyekről azt gondolnánk, elsőre, hogy egyáltalán nem érdekesek. Az egyik pillért persze azok a videósorozatok jelentik, ahol valaki másnak az életébe pillanthatnak be a nézők, kicsit maguk mögött hagyja a sajátjukat, de igen nagy figyelmet kapnak a különféle speciális főzős videók, természetvideók, barkácsolós és kertészeti videók is.
 
Miért? Leginkább azért, mert tudást közvetít, színes, érdekes, na és persze, mert megnyugtat.
Talán nem meglepő, a legtöbben természetes módon lazító hatású tartalmakat szeretünk nézni elalvás előtt. Az egész napos rohanás, tervezés, menedzselés, kapkodás, frusztráció, legyen szó bezártságról vagy túl sok utazásról, kifacsarja az embert. Mit csinálnak a Krisna-hívők, hogy ellazuljanak?
 
7 tipp a tarsolyunkból:
 
1. Pihenés megfelelő időben
Az idegrendszer számára a legfontosabb, hogy megfelelően kipihenjük magunkat, ez pedig a korai lefekvéssel kezdődik. Este 9 órakor az idegrendszer már pihenni szeretne, érdemes napunkat úgy tervezni, hogy utána már ne terheljük magunkat.
 
2. Megfelelő vitaminbevitel
A krisnások nagyrésze kifejezetten figyel az egészségére, a táplálkozás mellett igen egészségtudatosak a hívők. A B vitaminok, a magnézium és más ásványi anyagok elengedhetetlenek a működéséhez. Az Ájurvéda szintén kínál erre megfelelő szereket, mint az Asvaganda és más gyógynövények. A hazai gyógynövényeink közül pedig pl. a citromfű teája az egyik legismertebb barátja az idegeknek. Érdemes szakemberektől érdeklődni.
 
3. Ének és zene
A Krisna-hívők rendszeresen, akár naponta énekelnek, együtt zenélnek, vagy táncolnak a templomokban. Ez közismerten erőteljesen közérzet javító hatású, boldogsághormonokat bocsát a szervezetünk számára és a közösségi élményt is növeli.
 
4. Kapcsolat a természettel
A Krisna-völgyben élők 100%-a, de a városi Krisna-hívők is szeretnek a természetben időt tölteni. Még budapesti központunkban is találhatsz kis konyhakertet és virágoskertet, ahol lelkes önkéntesek is rendszeresen segítenek. A zöldben töltött idő igazán frissítő hatású.
 
5. Mantra-meditáció
A Krisna-hívők legnagyobb titka mégis az elme békéjét adó mantra-meditáció, amely a nap bármely szakában végezhető. A reggel végzett meditáció viszont keretet és pozitív löketet ad a napnak. Az elme ellazul, feloldódik a feladatok nyomása alól, mivel egy transzcendentális dologra fókuszál, amely mellett jelentéktelenné válnak a hétköznapi problémák.
 
6. A váta dósa kiegyensúlyozása
Az Ájurvéda ismerői tudják, hogy az idegrendszer túlterheltségeit a testünkben található 3 fő mozgató energia közül a váta dósa kibillenése is okozhatja, amely előfordulhat minden évszakváltáskor, szeles időben, vagy ha nem megfelelően étkezünk. A rendszeres, szabályozott étkezés, a lédús és tápláló ételek stabilan tartják a váta mennyiségét, így az nem okozhat problémát.
 
7. Légzőgyakorlatok
A bhaktikus életmód szerves része a test és tudat egységét szavatoló hatha-jóga is. A hatha jóga gyakorlatait nagyon sokszor légzőgyakorlatokkal, pránajámával egészítik ki a jógagyakorlók, amely a tüdő, a tudat és az idegrendszer állapotára is kiváló hatással van. Szakembertől tanuljuk meg!