Rozmaringos, szójaszószos zöldséges durum fussili, sült szejtánnal

Admin Hírek, Kiemelt, Receptek, Zöldséges főételek, sabjik

Egy izgalmas, fúziós recept Gabi krisnás konyhájából.

Hozzávalók a szejtàn elkészítéséhez:

25 dkg búzasikér (por) 
1 csapott mkk. szódabikarbóna
1 csipet só, bors 
1 tk. füstölt paprika 
2 ek. szójaszósz
3 dl víz

Hozzávalók a rozmaringos-paradicsomos szószhoz:

1 ek. kókuszolaj
1 tk. hing (hagyma helyett)
2 db sárgarépa 
1 db kápia paprika 
1 db paradicsom
3/4 üveg paradicsomlé (olasz)
só, bors 
kb. 1 dl szójaszósz, de ízlés szerint tehetsz bele többet is
friss rozmaring 
1 csomag durum fussili tészta

Elkészítés:

Első körben a szejtánt készitsd el. A búzasikér port tedd egy nagy üvegtálba. A “poros” hozzávalókat tedd először hozzá, tehát: búzasikér, szódabikarbóna, só, bors, füstölt pirospaprika, amitől sokkal jobb íze lesz, mint a pirospaprikától. Jól keverd össze őket, majd ízlés szerint szójaszósszal, illetve a vízzel gyúrd össze. Siess vele és alaposan gyúrd át, hogy minden fűszer szép egyenletesen eloszoljon. Hagyd pihenni kb. 10-15 percet.

Eközben tegyél fel egy nagy lábasba vizet. Ha felforrt, az előzőleg kicsit “hurkára” kinyújtott, és kb. 1-2 cm-es csíkokra felszeletelt szejtánt dobd bele a vízbe, és pár perc alatt főzd készre. Fel fog jönni a víz tetejére, és meg fog dagadni. Nem kell sokáig főzni. Ha kész, papírtörlőn hagyd, hogy a nedvesség távozzon, és hagyd, hogy kihűljön. Ha ez megvan, ugyanígy szeleteld fel 1-2 cm-es csíkokra, és dobd bele a wokba, melyben már várja a kókuszolajon megpirított hing. Süsd egy darabig, majd vedd ki. A maradék fűszeres zsiradékon pirítsd le a sárgarépát és a jó ropogós, csíkokra vágott kápia paprikát. A paradicsomot szeleteld fel kockákra és add hozzá, együtt főzd, sózd, borsozd, friss rozmaringgal és ízlés szerint szójaszósszal ízesítsd. Rottyants rajta egyet, és végül zárd el a lángot. Kevés citromlét cseppents bele, így isteni lesz az összhatás. 

Durum fussili tésztával tálald, de az ízlésedre van bízva, mit teszel köretnek. Szuper lehet hozzá a basmati rizs, vagy akár a bulgur is. 

Hare Krisna

Jó étvágyat!

@Gabi indiai vegán és vegetáriánus konyhája