Debrecent sem kíméli a válság, a Krisna-hívők élelmiszerekkel támogatják a legszegényebbeket

Fodor Aktuális, Ételosztás, Hírek, Sajtópont

A debreceni Govinda Étterem lesz a Krisna-hívők országjáró karácsonyi szeretetlakoma sorozatának egyik állomása, ahol 100 helyi rászoruló részesül támogatásban. Nehéz sorsú embertársaink a szokásos meleg étel mellé egy, a leginkább dráguló élelmiszereket is tartalmazó segélycsomagban részesülnek.

A pandémia okozta gazdasági nehézségek országszerte még nagyobb bajba sodorják a szegényebb rétegeket. Az infláció hatására többek között drágul az élelmiszer és az üzemanyag, ezekkel a kiadásokkal kéne lépést tartaniuk a fizetéseknek és nyugdíjaknak. Ahogy az ország egyes területein általánosan is tapasztalható a lakosság elszegényedése, úgy egyre több az anyagi segítségért folyamodó, hátrányos helyzetű ember és család Debrecenben és környékén is.

Csató Péter (lelki nevén Nitai Bhavana Dász), az egykor népszerű Replika együttes frontembere ma Krisna-tudatú hívőként a debreceni Govinda vegetáriánus étterem és kulturális központ vezetője. Az ő irányításával zajlanak itt a helyi rászoruló lakosság részére szervezett hétvégi étel- és csomagosztások, mint ahogy a közelgő karácsonyi kiemelt ételosztó akció is, melyet a budapesti központú Ételt az Életért humanitárius segélyprogram alkalmazottaival összefogásban rendez meg a debreceni csapat december 19-én, vasárnap.

Ünnepváró Szeretetlakomájukra 100 adag meleg ebéddel (forró lencsefőzelék, friss kenyér és narancsos grízpuding), és ugyanennyi, fejenként 15 féle tartós élelmiszert rejtő segélycsomaggal készülnek vendégeiknek. Egy-egy ilyen csomag nagyjából egy-két hétre elegendő alapélelmiszert, cukrot, olajat, lisztet, száraztésztát, konzerveket és levesporokat, sós- és édes csemegéket, és persze az ünnep alkalmából csokoládét is tartalmaz, a gyerekek óriási örömére.

Mint ahogy a szeretetlakoma akciósorozat egyéb állomásain, úgy Debrecenben is a helyi családsegítő intézmény jelöli ki az ellátásra jogosultakat, akik között találhatunk kevés pénzből több gyermeket is nevelő, igen szerény körülmények között élő nagycsaládot, gyermekét egyedül nevelő szülőket, kisnyugdíjból tengődő időseket, és utcán élő hajléktalan embereket, akik számára – sokan elképzelni sem tudjuk, hogy mekkora – segítséget jelent, hogy meleg étel kerül az asztalukra ebben az egyre hidegebb időben. Van, akinek esélye sem lenne rá, hogy meleg ételhez jusson, ha a segélyszervezet nem gondoskodna róla. Hiszen konyhája sincs, edénye sincs, pénze sincs, semmije is alighogy van.

A karon ülő apró gyermekek önfeledt mosolyát látva ezeken az alkalmakon, vagy lopva figyelni azt az örömet, ahogy mennyei élvezettel majszolnak egy-egy szelet csokoládét vagy friss kenyeret, megerősíti az ember szívében azt, hogy „adni hatalmas öröm”.

Mindezek az ételosztások azonban nem jöhetnének létre a civil lakosság önzetlen adományai és az Ételt az Életért program dolgozóinak áldozatos munkája nélkül. Akik az év szinte minden napján azon fáradoznak, hogy a fővárosban, és az ország különböző pontjain élő legszűkebb körülmények között élő emberek is tápláló falatokhoz juthassanak. Amíg a büdzsé kitart.

Kérjük, légy te is a program támogatója! Segítsd a humanitárius szervezet kezdeményezését! Adj ételt, így adj reményt és életet!

www.eteltazeletert.hu