Benned is egy biokertész veszett el? Mi biztosra vesszük, hogy igen!

Admin Hírek, Kiemelt, Krisna-völgy, Öko

HA MI MEGCSINÁLTUK, NEKED IS SIKERÜLNI FOG!

Krisna-völgyben több mint 25 éve foglalkozunk mezőgazdasággal.

A kezdeti tapasztalatlanságot, és a földterület igen rossz állapota nyújtotta adottságokat a kitartó tanulással és munkával mára Magyarország egyik legsikeresebben működő biogazdálkodásává sikerült felfejleszteni.

TANULSÁGOS TANULSÁGOK

Nem elhanyagolható, hogy ami kezdetben gyengeségünknek számított, mára az erősségünkké vált.
Ezek között említendő a fiatalok tapasztalatlansága és a szakmai tudás hiánya, valamint a kapott terméketlen földterület.

KEZDŐKÉNT A BIOKERTBEN:

Gyakorlati példánk mutatja, hogy amatőrként elkezdve ezt a tevékenységet ugyanolyan csodálatos eredmények érhetők el, mint tanult szakemberként. Csupán nyitottság, kitartás, tanulás és jó időbeosztás kell hozzá. Így, ha esetleg ebben a folyamatban valaki elbizonytalanodna, mi tudunk adni lelkesítést, szakmai támogatást a folytatásra.

SAJÁT BŐRÜNKÖN (TÁNYÉRUNKON) TAPASZTALTUK
Az elmúlt évtizedek Földet kizsákmányoló szántásos gazdálkodása következtében a termőföldek csak romlottak. Sok helyen tapasztalható az elsivatagosodás, vagy e folyamat valamely fázisa figyelhető meg.
Krisna-völgy területét alkotó talaj minősége is rendkívül rossz volt, amit az évek során nekünk kellett feljavítani. Ez a tapasztalat inspirál bennünket arra, hogy a regeneratív gazdálkodás nyílt kommunikálásával inspiráljuk az embereket szemléletváltásra, illetve a talajmegújítás fontosságára.

CSUPÁN MAGUNK MIATT ÉRDEMES?

Nagyon érdekes összefüggés, hogy a talajmegújítás nem csupán a saját élelmiszerünk megteremtése  érdekében fontos. Kevesen látnak összefüggést, hogy a gazdálkodás milyen nagy szerepet játszik a világ CO2 kibocsájtásában. Nem csupán a fák eltűnése, a gyárak és autók általi gázképződés miatt történnek éghajlatunk változásai. Már kimutatott tény, hogy gyakorlatilag, a gazdálkodók képesek lennének rövid időn belül megváltoztatni egész éghajlatunkat, amennyiben a megfelelő technikát alkalmazzák.

BONYOLULTABB? VAGY ÉPPEN EGYSZERŰBB?

Sokszor esünk abba a csapdába, hogy amit megszoktunk, az tűnik az egyszerűnek. Lehet sokkal több munka, erőfeszítés, anyagi ráfordítás és extra kiegészítők szükségesek a jól megszokott, tanult tevékenységekhez, mint amire valójában szükség lenne. Ráadásul sokszor ellene megy a logikával a jól bevált rutin, mégis ezt tartjuk egyszerűbbnek. De valóban az?

10 PONT! – Amiért érdemes

Miben egyszerűbb a talajmegújító gazdálkodás a talajforgatásos, vegyszeres módszerrel szemben? + Nézzük, milyen területen hoz számunkra hasznot? Azaz mivel spórolunk ezáltal 🙂

  • kevesebb talajmegmunkálás + IDŐ
    (ásás, gyomlálás stb.)
  • kevesebb öntözés + IDŐ + PÉNZ
    (A talaj eleve nedves marad a szerves-szervetlen talajtakarás alatt.)
  • az „élő” talaj kevesebb tápanyag utánpótlást igényel + IDŐ + PÉNZ
    (Ezt először el kell érnünk, ha már „kiégett” talajt kell újra termékennyé tenni, de lehetséges, és hosszútávon megéri!)
  • Kevesebb vegyszer + PÉNZ + EGÉSZSÉG
    (Gyomokat kezeljük, de nem „folyékony” kapával. Talajtakarás, biolevek, egyéb praktikák a kártevők ellen.)
  • Kevesebb szemét + PÉNZ
    (szinte minden, ami szerves komposztálható, ez nem a kukában fog landolni, hanem a kertben, és termőföld lesz belőle)
  • Magasabb tápanyag tartalmú zöldség-gyümölcs az asztalon + EGÉSZSÉG
    (A steril földből nem tud elegendő tápanyag jutni a terményekbe, ellenben vegyszerek sajnos jelen lehetnek. Az egészséges ökoszisztémával rendelkező talajból táplálkozó növényekben viszont sokkal magasabb a vitamin és ásványi anyag tartalom, valamint a mikrobiom. Ez utóbbi olyan mikroorganizmusokat jelöl, akik segítik a természetes egészséges és teljes bélflora kialakítását. Otthon gyakorlatilag probiotikumot termeszthetünk. A vegyszerek pedig nincsenek jelen.)

A fenti szempontok áldásos hatásait azok is meg tudják kapni, akik a biogazdaságokból származó növényeket vásárolják, akár kosárrendszeres szervezés útján is.
Akik viszont saját kert létrehozását választják, további nem elhanyagolható előnyökhöz jutnak:

  • Függetlenedés a piaci, gazdasági körülményektől + PÉNZ
    (asztalon akkor is lesz zöldség-gyümölcs, ha éppen a gazdaságban nagy ingadozások jelennek meg)
  • Lelki- mentális egészség megőrzése + EGÉSZSÉG
    (Úgy is említik a kertészkedést, mint a legjobb antidepresszáns. A földdel való közvetlen kapcsolat az egyik legjobb formája a lelki béke megőrzéséhez. – Természetesen akkor, ha már tudjuk a fortélyokat, hiszen igen nagy fejtöréseket okozhat egy-egy kártevő, időjárási viszontagság, ha nincsenek jól bevált praktikáink az adott helyzetekre.)
  • Családi program – közös élmények + EGÉSZSÉG
    (hasznos időtöltés, és értékrendformáló erő)
  • Elégedettség + EGÉSZSÉG
    (jól végzett munka eredménye az asztalon, illetve a kamrában)

Ahhoz, hogy ezek megvalósuljanak, kétségtelenül szükség van megfelelő forrásra, ahonnan ötleteket tudunk nyerni, és közösségi térre, ahonnan segítséget, inspirációt, esetleg támogatást, lelkesítést kaphatunk. Ezek azok a helyek, ahol megoszthatjuk tapasztalatainkat egymással, és választ kaphatunk a saját aktuális kérdéseinkre.

A közösségi ismeretterjesztés célját szem előtt tartva Krisnakert idén is szervez kertészeti témakörben egész napos workshopokat. Csodálatos lehetőségnek kínálkozik mindazok számára, akik kellemes hangulatú biofarmon, évtizedek tapasztalatára és a legújabb technikák alkalmazására kíváncsiak.

Szervezett formában vegetáriánus ebéddel és körvezetésekkel, szakmai előadásokkal, közös kertészkedéssel, Krisnakerti zöldségek kóstolásával kívánjuk ezt az igazán tartalmas napot eltölteni a társaságotokban!

Reméljük, hamarosan találkozhatunk Veletek!

A Krisnakert programjaival kapcsolatos további információkért keresd a Krisnakert Facebook oldal!