Erősitsd jógával az immunrendszered!

Admin Hírek, Jóga

Itt a küszöbön a tavasz, a méregtelenítés és a megtisztulás ideje. Az immunrendszer erősítése évszaktól függetlenül mindig aktuális és hasznos.

Ebben a kis cikkben a jóga ászanák mellett prāṇāyāma (légző)gyakorlatokat, mudrát és növényeket, gyógynövényeket is ajánlok számodra, amelyek segítségével ellenállóbbá teheted a szervezetedet mindenféle megbetegedésekkel szemben.

Immunrendszerünk egy bonyolult rendszer, mely sejtekből, szervekből, szövetekből áll. Amellett, hogy segít szervezetünknek a méregtelenítésben, védekező funkciót is ellát, így állapotát nagyban befolyásolja vérkeringésünk, nyirokrendszerünk és hormonjaink állapota.

Az immunrendszer egyik legfontosabb része a testet behálózó erek, a nyirokerek hálózata: a nyirokrendszer, amely a vérerekkel párhuzamosan fut. A nyirokrendszer két fő feladatot teljesít: egyrészt visszajuttatja a véráramba a szövetekben felhalmozott folyadékot, másrészt pedig a kórokozók elpusztítása révén védi meg a szervezetet a betegségektől.

A nyirokerek „vakon” végződnek, „pumpájuk” sincs, amely áramlásban tudná tartani a folyadékot, ellentétben a vérkeringési rendszerrel. Azonban az átszűrődött folyadék körülbelül 1/6-a nem kerül vissza a véráramba, hanem szövet közti folyadék formájában a szövetek belsejében marad.

Mivel a nyirok haladását a rendszerben a vázizmok összehúzódása, az izompumpa biztosítja, így ha használjuk izmainkat, áramlik a nyirok folyadék, ha pedig nem használjuk, akkor pang. Jó példa erre, ha sokat ülünk, vizesedik, feldagad a lábunk. Tehát, a jógának a nyirokrendszer megfelelő működésében is hatalmas szerepe van! Az ászanák mellett, a rendszeresen végzett légzőgyakorlatok pedig segítik a méreganyagok eltávolítását.

„A jóga azért képes hatékonyan és stabilan karbantartani az immunrendszert, mert a gyakorlatok hatásmechanizmusa pont ezt az összetett működést aktiválja, egyszerre hatva szerveinkre, nyirokkeringésünkre, hormonjainkra és sejtjeink egészségére.” Dr. Gulyás Tamás

Az ászanák jótékony hatása az immunrendszerre:

  • A merev, kötött izmok, sérült szövetek hátráltatják a nyirokáramlást. Az izmokat nyújtó jógagyakorlatok során az izmok ellazulnak, a folyadék könnyebben áthalad a rostok között.
  • Az ízületek körül számos nyirokcsomó található, amelyek feladata a folyadék tisztítása. Éppen ezért nagyon hasznos, hogy az ászanák az ízületeket is átmozgatják, mobilizálják.
  • A köldök körüli izmok (Maṇipūra csakra, Erőközpont) aktív használata serkenti a nyirokműködést.
  • A gravitációt elkerülve, a nyirok könnyebben áramlik vissza a csecsemőmirigy közelébe a kulcscsontig, amikor fekvésben vagy – főleg, a még hatékonyabb – fordított testhelyzetben végezzük az ászanákat.

A dinamikus jógagyakorlás kiválóan erősíti az immunrendszert. Ebben az esetben egy-egy gyakorlatot nem tartunk ki tovább 20 másodpercnél vagy három-öt légzésnél.

Az alábbi ászanákat érdemes beépíteni a gyakorlásodba, és legalább heti 3-4 alkalommal elvégezni, ha aktiválni szeretnéd az immunrendszeredet:

  • Sūrya-namaskāra (Napüdvözlet), az ászanái külön-külön is. Kiváló ezzel kezdeni, akár bemelegítésnek is.
  • Adho-mukha-śvanasana (Lefelé néző kutyatartás) – az egész testet energetizáló és erősítő ászana.
  • Śaśaṅkāsana (Babapóz, Holdpóz vagy Nyúlpóz) – gyorsan aktiválja az immunitást, rendben tartja az emésztést, támogatja a felszívódást és kiválasztást. Nyugtató hatású, a fejet ellátja oxigéndús vérrel.
  • Vīrabhadrāsana 1 és 2 (Harcos póz) – megfelelő állóképességet biztosít a testnek, erősíti a szívet, a tüdőt, a bokát, térdet, csípőt és a törzs izmait is.
  • Dhanurāsana (Íjtartás), Utthita Ardha Dhanurasana (Álló Íjtartás) – megnyitja a test elülső oldalát – a tüdőt, a mellkast. Aktiválja a csecsemőmirigyet, amely az immunrendszer egy kulcsfontosságú mirigye.
  • Álló és ülő előrehajlások
  • Sarvāṅgāsana (Gyertya) – fordított testhelyzet révén számos jótékony hatása van. Többek között kedvezően hat a keringésre, hormonrendszerre, agyi vérkeringésre, az emésztőrendszerre, valamint a pajzsmirigyre is.
  • Halāsana (Ekeállás) – masszírozza a belső szerveket, javítja az emésztést, tonizálja a gerincidegeket, kedvezően hat a test anyagcsere- folyamataira.
  • Matsyāsana (Halállás) – ugyanúgy, ahogy az Íjpóz, a Halállás is szépen megnyitja a felsőtestet, aktiválja a csecsemőmirigyet.
  • Śīrṣāsana (Fejenállás) – az ászanák királya. Stimulálja a hipofízist és a pajzsmirigy funkciót. Harmonizálja az egész hormonrendszert.
  • Ardha-matsyendrāsana (Fél halkirálypóz) – ez a csavaró ászana méregteleníti a testet és rugalmasan tartja a gerincet.
  • Parivṛitta-jānu-śīrṣāsana (Kifordított, fej a térdhez póz) – masszírozza a belső szerveket, ezáltal méregtelenít, segíti az emésztést, valamint jótékony hatással van a hasnyálmirigy, lép és vesék funkciójára.
  • Siṁhāsana (Oroszlánpóz) – aktív toroktisztító póz, megfázás ellen kitűnő! Növeli a vérkeringést a torokban és a nyelvben.

A Prāṇāyāma (légzőgyakorlatok) gyógyhatásukról is ismertek. Elmélyülten és rendszeresen végezve számos betegség gyógyítására alkalmasak. Sajnos, általában tüdőkapacitásunknak csak a 30%-át használjuk. A légzés tudatosságának fokozása, valamint a helyes légzés kialakítása a légzőgyakorlatok segítségével érhető el, ezáltal felébreszthető, aktiválható, tudatosan irányítható és szabályozható az életenergia. A megfelelő légzés során a prāṇa, az életlevegő feltölti a testet és segítségével megfelelően működnek szerveink is.

  • A légzés igen fontos szerepe van mentális állapotunk kialakulásában. Miközben lelki, mentális és fizikai működéseink azonnal és közvetlenül hatnak légzésünk változásaira, a légzés is befolyásolja a lelki, mentális és fizikai működések alakulását. Ez egy folytonos vegetatív önszabályozás, oda-vissza ható folyamat. Az elme és a légzés mindig kapcsolatban áll egymással. Gondolj bele, hogy amikor meglepő dolgot tapasztalsz (akár pozitív, akár negatív), azt mondod, hogy „elakad a lélegzetem”…
  • Több előadáson is kiemelték a légzést, mint a gyógyítás egyik eszközét. Dr. Dorjee és Dr. Tenzin (a Dalai láma orvosai) elmondták, hogy naponta 36600-szor lélegzünk, ebből csak maximum 600 lélegzetvétel minőségi…

Néhány immunerősítő légzőgyakorlat:

A mudrák működése:

Testünket energiapályák hálózzák be. Ha valahol elakadás van, és az energiák nem tudnak szabadon áramolni, a szervezet azonnal jelez. Ezeknek a pályáknak a nagy része a kezünkön kezdődik vagy végződik, és – akárcsak a talpunkon -, a kezünkön is megtalálhatók a testi kivetülések. A megfelelő ujjak összeérintésével egy idő után megszűnik az akadály és az energiaáramlás javulni kezd.

Immunerősítő mudra:

Érintsd egymáshoz a jobb kezed hüvelyk- és gyűrűsujjbegyét, majd tedd a mutatóujjad a hüvelykujjadra (a köröm alá). Napi 6×3 percig érdemes végezni. Arra figyelj, hogy ezt a 6 alkalmat oszd el a napodon belül, ne egymás után végezd!

Életmódbeli tanácsok:

A jógikus életmód része a megfelelő táplálkozás és a megfelelő napi tevékenységek.

Kiemelek néhány gyógynövényt, növényt, amelyek erősítik immunrendszeredet:

Gyömbér, kurkuma, echinacea, csillagánizs, csipkebogyó, cékla, mandula, grépfruit (a grépfruitmag csepp szintén), Goji berry, macskakarom, Acai bogyó, propolisz, méz, homoktövis, torma, menta, citromfű, káposzta, kakukkfű. Az algák (spirulina, chlorella) kiemelt fontosságúak, igazi szuper tápanyagok!

A zöldség- és gyümölcsfogyasztás elengedhetetlen!

Méregtelenítés:

Bevezethetsz az életedbe például napi 1 böjtnapot vagy megfelelő szakember felügyelete alatt gyógynövények, italok stb. segítségével. Már maga a jógagyakorlás is kiváló méregtelenítő. Heti 2-3 alkalommal gyakorolva is tapasztalható változást érhetsz el!

Tisztálkodás, testmozgás:

A váltott hideg-meleg vizes zuhanyozás kiváló immunerősítő. Séta a friss levegőn, rendszeres testmozgás mind-mind jótékony hatással van az ellenálló képességünkre.

Alvás:

Testünk energiával való feltöltéséhez (akár fizikai, akár mentális szempontból) körülbelül 7-8 óra pihentető alvásra van szükségünk és lehetőleg este 10 előtt feküdjünk le.

Pozitív gondolkodás:

Az optimista látásmód, a pozitív gondolkodás szintén immunerősítő hatású. A szorongás és a félelem lebénít, rombolja az immunrendszert és végül megbetegít.

Meditáció:

A meditáció oldja a stresszt, nyugodt, optimista látásmódot eredményez.

Ha még kezdő vagy, lassan, fokozatosan építsd bele ezeket a tevékenységeket a mindennapjaidba és lehetőleg azonos időpontban végezd. A kitartó, rendszeres gyakorlás egy idő után szokássá válik majd és megváltozik az életed, érezni fogod a jótékony hatását minden területen!

Sikeres és boldog gyakorlást kívánok! 😊

Namaste!

Szerző: Smid Erika Violetta

https://www.facebook.com/erikavioletta.smid.jogaoldala/

Felhasznált források: www.drgulyas.hu, www.bhf.hu, www.jogapont.hu, www.purnam.hu, www.selfnessyoga.hu