Gyerekek számára is megfelelő a vegetáriánus étrend? Igen!

Fodor Életmód, Gyerekeknek, Hírek

Nagy nemzetközi szervezetek ajánlása szerint a jól összeállított vegetáriánus – vagy akár vegán – étrend az élet minden szakaszában kielégítő, beleértve a várandósságot, a szoptatási időszakot és a gyermekkort is.

Az Amerikai Dietetikus Szövetség álláspontja szerint a megfelelően megtervezett vegetáriánus étrend (beleértve a teljes vegetáriánus vagy vegán étrendet is) egészséges, táplálkozási szempontból megfelelő, továbbá egészségügyi előnyökkel járhat bizonyos betegségek megelőzésében és kezelésében. A jól megtervezett vegetáriánus étrend megfelelő az emberek számára életciklusuk minden szakaszában, beleértve a terhességet, a szoptatást, a csecsemőkort, a gyermekkort és a serdülőkort, továbbá sportolók számára is kielégítő. Vegetáriánus étrendnek az minősül, ami nem tartalmaz húst (beleértve a tyúkhúst is), tenger gyümölcseit, illetve ezeket az alapanyagokat tartalmazó termékeket. 

Áttekintettük a vegetáriánusok legfontosabb tápanyagaira vonatkozó aktuális adatokat, beleértve a fehérjét, az n-3 zsírsavakat, a vasat, a cinket, a jódot, a kalciumot, valamint a D- és B-12-vitamint. A vegetáriánus étrend képes e tápanyagok biztosítására, a jelenlegi ajánlott beviteli mennyiségeket figyelembe véve. Egyes esetekben a táplálékkiegészítők vagy a dúsított élelmiszerek hasznos kiegészítő tápanyagot biztosíthatnak.

Egy kísérleti eredményeken alapuló áttekintés kimutatta, hogy a vegetáriánus étrend táplálkozási szempontból megfelelő tud lenni a terhesség alatt, és pozitív anya- és csecsemőegészségügyi eredményeket eredményezhet. Egy másik kísérlet-alapú áttekintés eredményei szerint a vegetáriánus étrend csökkenti az ischaemiás szívbetegség okozta halálozási kockázatot.

Úgy tűnik, hogy a vegetáriánusoknak alacsonyabb az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterinszintjük, alacsonyabb a vérnyomásuk, és alacsonyabb körükben a magas vérnyomás és a 2-es típusú cukorbetegség aránya, mint a nem vegetáriánusoknál. Ezenkívül a vegetáriánusok általában alacsonyabb testtömeg-indexszel rendelkeznek, és alacsonyabb százalékban kapnak rákos megbetegedéseket.

A vegetáriánus étrendnek – többek között – a következő jellemzői csökkentik a krónikus betegségek kockázatát: a telített zsírok és a koleszterin alacsonyabb bevitele, a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, diófélék, szójatermékek, rostok és fitokemikáliák nagyobb mennyiségű bevitele. A vegetáriánus étkezési szokások változatossága miatt az egyes vegetáriánusok étrendjei egyéni értékelést igényelnek.

Dr. Tasi István, Īśvara Kṛṣṇa Dāsa

Forrás: Winston J CraigAnn Reed MangelsAmerican Dietetic AssociationPosition of theAmerican Dietetic Association: vegetarian diets 

További orvosi állásfoglalások a vegetáriánus vagy vegán étrend mellett:

A dietetikus válaszol

„A legbiztonságosabb, ha nem fogyasztunk állati eredetű élelmiszert” – interjú Szabó Zoltánnal, a Pécsi Tudományegyetem oktatójával

Vegetáriánus, vegán, növényi alapú táplálkozás (angolul)

Nagy egészségügyi szervezetek állásfoglalásai (angolul)