Felkészülés a télre – az Ájurvéda téli titkai Indiából

Fodor Életmód, Hírek

Hivatalosan is kezdetét vette a tél. A téli időszak még India északi részein is valóban hűvös időt hoz, olyannyira, hogy az Istenszobroknak, mūrtiknak is vastag gyapjú öltözetet adnak a hívők, hasonlóan ahogy Buzsákon a mai napig öltöztetik az asszonyok Szűz Máriát. A téli időszakban a hölgyek is ritkábban mosnak hajat, kissé jobban teret engednek az olajban sült ételeknek és megkezdődik a melegítés. Hagyományos melegítő fűszerkeverék a garaṁ masala, ami szó szerint meleget jelent, és amelyben a fahéj és a szegfűszeg mellett, a feketebors dominál. Ezek a fűszerek növelik a pittát, illetve a vāta doṣa erejét és csökkentik a nyákot.
 
A hideg időszakban kerülik a tejet és a nyákosító, hideg joghurtos ételek fogyasztását, még a szobahőmérsékleten kint hagyott édes gabonalabdákat vagy rózsavizes édességeket is hűtő hatásúnak ismerik – nagyon helyesen. Kedvelik a teákat, vagyis a chait, amit egészen nyugodtan elkészíthetünk mi magunk is otthon, akár vörös teából, akár gyógyteákból, koffeinmentesen vagy almával, almatea alappal kísérletezhetünk. A tél folyamán is javasolja az Ájurvéda az olajos masszázst, ekkor azonban a fűtés vagy a tűz mellé kell ülni az olajozás után, és később forró fürdővel lemosni azokat. Kedvelt a tél folyamán a szezámolaj vagy az „örök” mustármag olaj, ám kerülendők a hűtő hatású olajok télen, pl. a kókusz – csak bizonyos testtípusoknak jó.
 
Az ájurvédikus konyha ilyenkor előtérbe helyezi a meleg leveseket, pl. egy jó csípős sambart, a kásákat, rizskását és a kitrit, a feles mungóbabból és rizsből készült egytálételt, amelyben a friss gyömbér is dominál. Valamint az upmát, ami egy sós, zöldséges reggel, de akár főétel is lehet, és amely az erősen fűtő hatású búzadarára épül.
 
A ghí, a tisztított vaj, amelyet erőszakmentes gazdálkodásból, tehén-barát tehenészetből szereznek be fontos szerepet kap a test belső olajozásában, sütésre és pl. az orrmelléküregek tisztításában kaphat szerepet, de számos fűszernek kiváló vivőanyaga, krémeket is készítenek belőle. A friss meleg kenyérlepények és a csípős leveses szabdzsik, zöldségszószok, valamint a csatni, a csípős-édes lekvárok kiváló lélekmelengető étkek a hideg időre. A legtöbb indiai korareggel haṭha-jógával, este a vacsora után pedig gyaloglással, sétával erősíti immunrendszerét, de számos gyógynövény is rendelkezésre áll az immunrendszer erősítésére, mint pl. az indiai ginseng, az amla és a különféle gyógynövény lekvárok.
A tudat békéjét a meditációval és mantrameditációval érik el, és persze nem felejtik el, hogy a Legfelsőbbel való szeretetteljes kapcsolat kiépítése is a testi-lelki egészség fontos alapköve.