Karela – a keserű balzsamkörte

Admin Hírek, Öko

A közismert konyhakerti zöldségek mellett olyan különlegességekkel is találkozhattok itt nálunk, Krisnakertben, mint a gyönyörű nevű karela (a magyar neve is hasonlóképpen gyönyörű, balzsamkörtének hívják).
Ma őt szeretnénk nektek bemutatni.
Első pillantásra egy feltűnően rücskös uborkának tűnik 🙂, ami nem meglepő, hiszen közeli rokonságban állnak egymással, mindketten a a kabakosok családjába tartoznak. Éppen ezért – és ez talán már nem ennyire egyértelmű külalak alapján – rokonai között tudhatja a sütő- és főzőtököt és a dinnyét is. A karela trópusi növény, nálunk évelőként termeszthető, ami elég sok odafigyelést igényel, főleg a fagyra való érzékenysége miatt. Éppen ezért Krisnakertben ki sem dugja az orrát az üvegházból! 🙂
Mivel mai zöldségünk bölcsője India, az sem meglepő, hogy az ajurvédikus gyógyászat ismeri és szereti, felhasználja például a cukorbetegség és különféle bőrbetegségek kezelésében.
A magyar konyhakultúra számára fehér folt a karela, hozzánk az indai konyha közvetítésével jutott el.
Ízre kesernyés, ezért az elkészítése és a fogyasztása körül is van néhány megfogadnivaló jótanács. Fesztiváljainkon leginkább chips formájában találkozhattok vele, feltétlenül kóstoljátok meg, ha nálunk jártok!
Sőt, ha hozzájuttok, akár el is készíthetitek házilag (nem túl komplikált :)), íme a recept, egyenesen főkertészünk tollából: https://krisnakert.wordpress.com/2017/08/15/keseru-csemege/
Ki kóstolta már a karelát? Hogy ízlett?
 
Forrás: Krisnakert