A közismert konyhakerti zöldségek mellett olyan különlegességekkel is találkozhattok itt nálunk, Krisnakertben, mint a gyönyörű nevű karela (a magyar neve is hasonlóképpen gyönyörű, balzsamkörtének hívják).
Ma őt szeretnénk nektek bemutatni.
![](https://krisna.hu/wp-content/uploads/2021/07/219470094_223495279638291_633283112225060063_n-601x400.jpg)
Első pillantásra egy feltűnően rücskös uborkának tűnik
, ami nem meglepő, hiszen közeli rokonságban állnak egymással, mindketten a a kabakosok családjába tartoznak. Éppen ezért – és ez talán már nem ennyire egyértelmű külalak alapján – rokonai között tudhatja a sütő- és főzőtököt és a dinnyét is. A karela trópusi növény, nálunk évelőként termeszthető, ami elég sok odafigyelést igényel, főleg a fagyra való érzékenysége miatt. Éppen ezért Krisnakertben ki sem dugja az orrát az üvegházból! ![🙂](https://ci6.googleusercontent.com/proxy/drAEJLyYQG-1nUVZqILR_4vLTp4X5IsB3-ZK98uknOX2tf_Gw4cQmSfb77pAXNgy2CzEMmmWypEgi6_CaXr52T2_oKN3FiOxFjqjPVtVim8BdDLOmA=s0-d-e1-ft#https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t4c/1/16/1f642.png)
![🙂](https://ci6.googleusercontent.com/proxy/drAEJLyYQG-1nUVZqILR_4vLTp4X5IsB3-ZK98uknOX2tf_Gw4cQmSfb77pAXNgy2CzEMmmWypEgi6_CaXr52T2_oKN3FiOxFjqjPVtVim8BdDLOmA=s0-d-e1-ft#https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t4c/1/16/1f642.png)
![🙂](https://ci6.googleusercontent.com/proxy/drAEJLyYQG-1nUVZqILR_4vLTp4X5IsB3-ZK98uknOX2tf_Gw4cQmSfb77pAXNgy2CzEMmmWypEgi6_CaXr52T2_oKN3FiOxFjqjPVtVim8BdDLOmA=s0-d-e1-ft#https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t4c/1/16/1f642.png)
Mivel mai zöldségünk bölcsője India, az sem meglepő, hogy az ajurvédikus gyógyászat ismeri és szereti, felhasználja például a cukorbetegség és különféle bőrbetegségek kezelésében.
A magyar konyhakultúra számára fehér folt a karela, hozzánk az indai konyha közvetítésével jutott el.
![](https://krisna.hu/wp-content/uploads/2021/07/218871355_223495329638286_7287620969864065590_n-601x400.jpg)
Ízre kesernyés, ezért az elkészítése és a fogyasztása körül is van néhány megfogadnivaló jótanács. Fesztiváljainkon leginkább chips formájában találkozhattok vele, feltétlenül kóstoljátok meg, ha nálunk jártok!
Sőt, ha hozzájuttok, akár el is készíthetitek házilag (nem túl komplikált :)), íme a recept, egyenesen főkertészünk tollából: https://krisnakert.wordpress.com/2017/08/15/keseru-csemege/
Ki kóstolta már a karelát? Hogy ízlett?
Forrás: Krisnakert