Bármilyen főfogás mellé, sült sajttal vagy tofuval, de akár friss lepénykenyérrel is tálalhatjuk. Nem csípős verzióban a gyerekek egyik kedvence.
Hozzávalók:
1 kg sárgabarack
3 evőkanál citromlé
100 ml víz
2 evőkanál ghí vagy vaj
1 7.5 cm hosszú fahéjrúd
1/2 kávéskanál kalonji vagy fekete szezámmag
1/2 evőkanál finomra reszelt friss gyömbér
85 g fekete aprószemű mazsola
75 g barna cukor
1/4 kávéskanál só
1/8-1/4 kávéskanál erős fűszerpaprika
A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk. A vajat felolvasztjuk, beleszórjuk a fahéjrudat, a kalonjit vagy fekete szezámmagot és a gyömbért, és kb. 1/2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a többi alapanyagot és felforraljuk. Mérsékelt lángon addig főzzük, míg sűrű és fényes-mázas nem lesz (kb. 30 perc). Hűtőszekrényben 2-3 napig eltartható.
Elkészítési idő: 45 perc.