Környezetvédelem – amit ma teszel, a holnapok viszonozzák

Fodor Budapest programajánló, Hírek, Öko, Programajánló, PROGRAMOK

A természet segítségért kiált. Milyen jövő elé nézünk, ha így folytatjuk? Online beszélgetés közösségi oldalunkon a Környezetvédelem Világnapja alkalmából.

A környezetvédelem egy hangzatos kifejezés, de a környezeti krízis mértéke miatt sokszor tehetetlennek érezzük magunkat, mondván, egy fecske nem csinál nyarat. Ám a feltételezésünk téves – igenis egy fecske indul útnak, a többi pedig követi. A különcök, a másképp gondolkodók, a bátrabbak lesznek később a véleményvezérek.

Vajon fontos nekünk ez a probléma a család, az otthon, az anyagi gondjaink vagy akár az önmegvalósításunk mellett? A jelen korra annyira természetessé vált az élet gyors pusztulása, és még súlyosan szenvedünk is a krízis hatásaitól, mégis valahonnan kívülről várjuk a megoldást. De honnan?

Június 5. a Környezetvédelem világnapja. 1972 óta, az első “Ember és bioszféra” konferencia óta ez a nap a természeti környezet megóvásáról szól, és a világ számos természetvédelmi szervezete igyekszik felhívni a figyelmet a megóvás, vagy – ha kissé reálisabbak szeretnénk lenni – a környezetpusztítás csökkentésének fontosságra.

Ennek legfőbb elemei az általános megelőzés, a megújuló energiaforrások használata, amelyek ugyan rendelkezésre állnak a bolygónkon, s igen gazdag e téren a Kárpát-medence, de ilyen-olyan okból mégsem élünk kellő mértékben velük. Fontos eleme még általánosságban véve az erőforrásokkal való okos gazdálkodás, beleértve a takarékosságot, a helyi erőforrások használatának preferálását, de a hulladékcsökkentés és újrahasznosítás témaköre is elengedhetetlen, hiszen szép lassan ellepik bolygónkat a túlfogyasztásból származó hulladékok. A tengerekben és óceánokban, a nagyvárosok mellett, a Himalájában, de még a Földet körülvevő űrben is tonnaszámra áll, úszik, lebeg a szemét. Milyen lehetséges jövőképek előtt áll az emberiség? Mit tehetünk egyéni szinten, saját életünkben a természetért? Segít, ha nem vesszük meg azt a bangladesi ruhát vagy a grillezni való steaket? Hogyan támogatják a lelki-spirituális gyakorlataink a Földanyával való kapcsolatunkat és a természet megóvását?

A konferenciabeszélgetés résztvevői:

  • Dr. Hetesi Zsolt: fizikus-csillagász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víz- és Környezetbiztonsági tanszékének docense, katolikus teológus
  • Pőcze Vilmos (Pārtha Dāsa): Krisna-völgy környezetgazdálkodási igazgatója, vaisnava lelkész
  • Dr. Tóth-Soma László (Gaura Kṛṣṇa Dāsa): vallásfilozófus, tanár, vaisnava teológus- lelkész, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola rektorhelyettese

A környezeti pusztítás rövid távon a természeten mutatkozik meg, de hosszú távon te, én és a gyermekeink, azaz az emberiség szenvedi majd el hatásait. Mert a természet segítségért kiált.

Vajon milyen jövő elé nézünk, ha így folytatjuk?

Ha téged is érdekelnek ezekre a kérdésekre a válaszok, szeretettel várunk online, élő adásban, június 5-én, szombaton délelőtt 10 órától a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége facebook oldalán, vagy youtube csatornáján.

Itt >>

Esemény >>