Krisna-tudat otthon: A főzés

Admin Filozófia, Hírek

A Krisna-tudat világszerte ismert főzési hagyományairól és különleges ételeiről. A krisnások sattvikus indiai receptjei a hagyományos indiai ételeket egy picit könnyedebb, hagyma és húsmentes verzoióba csomagolják. A széles fűszerpaletta mellett viszont kevesebb csilit is alkalkaznak. Az ételeket ugyanis a szenvedély kötőerejétől mentesen szeretnék elkészíteni. Az indiai konyha széles alapanyagválasztékkal dolgozik, de meglepő módon kevesebb zöldség- és gyümölcsfélével, mint a mediterrán vagy a kontinentális európai konyha. Ugyanakkor sokkal több lencsefélét és abból készült lisztet alkalmaz. Azt mondják az indiai konyhaművészet mesterei ugyanabból a néhány összetevőből több tucat egyedi ételt tudnak elkészetni a különféle konyhatechnikai eljárások által. Sríla Prabhupáda pl. a Krisna-tudat mozgalmának kiemelkedő lelki tanítómestere pl. egy 3 emeletes főzőedényen készítette el napi menüjét, gyorsan és mindenféle erőfeszítés nélkül. Az étel pedig ízletes volt és egészséges. 
Ahhoz, hogy fel tudjuk ajánlani ételeinket Istennek, vannak a főzésnek és az élelmiszeralapanyagok körüli teendőknek különféle ajánlásai. 

 
A szabályok:
– Nem használhatunk húst, halat, tojás- és hagymaféléket, valamint alkoholt és más mámorító szereket.
– Javasolt elkerülni az ecetes ételeket és gombát, mert ezek a tudatlanság kötőerejéhez tartoznak.
 
A meditációnk:
A krisna-tudatos étel úgy, azzal a meditációval készül, hogy Istennek főzünk, aki egy vendég az otthonunkban, később akár családtagnak is érezzük majd. Ugyanúgy, ahogy egy gyermekről vagy idős szüleinkről gondoskodunk, Istent is megvendégeljük otthonunkban. Az ételeket ezért elsősorban az Ő örömére készítjük és nem a saját vágyank szerint, noha természetesen önmagunk fenntartása és az öngondoskodás is fontos része a folyamatnak. A meditációnk azonban Krisnára irányul. 🙂
 
 
Ajánlások:
– Az alapanyagokat már a boltból, piacról történő megvásárlás után érdemes megmosni és úgy behelyezni a hűtőbe, amit szükséges.
– Az ételek akkor tudnak valódi erőt adni nekünk, ha az alapanyagok frissek, de mirelitből is főzhetünk, a konzerv és tartósítószeres befőttek és más megoldások szinte alig rendelkeznek pránával. Azaz az étel nem lesz valódi táplálék a testnek.
– A főzés fontos része a kenyérsütés. A gabona ugyanis egy olyan étel, amely a tűzzel érintkezve a leginkább képes a különféle visszahatásokat, a karmát közvetíteni. Emiatt a hívők, ha csak van rá lehetőségük igyekeznek maguk sütni a kenyeret, vagy lepényféléket, vagy olyan hívőktől vásárolnak, akik maguk is komoly lelki gyakorlók.
– A tejtermékeket lehetőleg erőszakmentes forrásból szerezzük be.
 
 
Tisztasági ajánlások:
– A főzéshez tiszta, kitakarított konyhában és tiszta ruhában érdemes hozzákezdeni.
– Az ételeket a készítéskor nem kóstoljuk meg, mivel azt először Istennek szeretnék felánlani vele megkóstoltatni, így ahogy nem eszünk bele egy másik ember ételébe sem, az Úr fogásait sem kóstolgatjuk. Ehhez tudnunk kell a só és fűszerek arányát és elengedthetetlen, hogy kezdetben használjunk recepteket. Az étel felajánlása után még szükség szerint, ha kell, utólag ízesíthetjük a kevésbé jól sikerült fogásokat.
– A főzéshez olyan edényeket használjunk, amelyben lehetőleg sohasem főtt hús.
– A hölgyek esetében érdemes a hajat összekötni, akár letakarni, hogy semmiképpen se hulljon az ételbe.
– Az ételeink egészen más minőséget kapnak, hogyha a főzés során odafigyelünk az ételkészítés folyamatára és esetleg valamilyen kírtant, zenés mantrát hallgatunk a főzés ideje alatt.
– Szintén jobb, kedvezőbb tudatban készíthetjük el az ételeinket, hogyha a főzés előtt reggel legalább néhány kör imát elmondunk a japa-láncon. Azaz legalább 1 vagy 2 alkalommal 108x végig mondjuk a Haré Krisna mahámantrát. Ez 10-20 perc, nem több.
– Az ételajánlás és étkezés után a konyhát jó azonnal, még frissen kitakarítani. 
 
Főzés a templomokban:
A főzés emelt szinten, a templomok oltárai közelében szigorú szabályok szerint történik és általában csak avatott lelkészek, bráhmanák, illetve elkötelezett lelki gyakorlók végezhetik azt, noha az előkészítésben bárki segíthet. A tűzzel való folyamatokban azonban az avatott bhakták, hívők tudnak részt venni.