Sáfrányos házi túrókrém

Admin Desszertek, Hírek, Receptek

Az alábbi recept egy valóban tejes recept, ezért érdemes a tejtermékeket hozzá lehetőleg erőszakmentes forrásból beszerezni, vagyis olyan termelőtől, idős nénitől, bácsitól, akiről tudjuk, hogy a tehenet élete végéig szépen gondozza. 
 
Hozzávalók:
1 liter házi tej
1 nagy csipet sáfrány
10-15 szem kesudió
10-15 szem mandula
10-15 szem pisztácia
10-15 szem nagyobb mazsola
Fél citrom leve
4-5 evk cukor
3 dl natúr joghurt
5-6 szem kardamom mag
1/2 dl étkezési rózsavíz
 
A tejet egy nagy lábasban feltesszük forrni, belekeverjük a sáfrányt. A kardamom magokat kissé megtörjük és szintén a tejhez adjuk, a magvakat felszeleteljük, de egészben is a tejhez adhatjuk, lassú tűzön forraljuk.( A mandulát érdemes leforrázni és a héját lehúzni előbb.) A forrást követően egy csipet sót és néhány csepp citromlevet adunk a tejhez, amiből ennek hatására gyorsan kiválik a házitúró. További 3-5 percig forraljuk így a tejet és hagyjuk, hogy a túró teljesen kiváljon. Egy apró lyukú szűrőbe átszedjük a túrót és lecsepegtetjük, kihűtjük.
Ha a túró teljesen kihűlt, egy tálban összetörjük egy villával, kivesszük belőle a kardamom magokat, és natúr joghurttal, valamint fél citrom levével, illetve a cukorral alaposan kikeverjük. A legvégén hozzáadjuk a megmosott, és rövid időre beáztatott mazsolát és a rózsavizet. Hűtve, kis csészékben tálaljuk.