Krisna-tudat otthon: A tisztaság elemei

Admin Filozófia, Hírek

A Krisna-tudatot amellett, hogy konyhavallásnak nevezik, szívesen említik a tisztaság kultúrájaként is. Még Indiában is, ha belépünk egy krisnás templomba vagy szent helyre, ott tisztaság fogad bennünket. A higiénia célja valójában a természet három kötőereje közül (jóság, tudatlanság és szenvedély) a jóság kötőerejének megerősítése, amelyet sattvának nevezünk. A sattvikus életforma ugyanis békés elmét, szépen megváltogatott szavakat, nyugodt természetet ad. Két fő eleme a tisztaság és a rendszerezettség, vagy strukturáltság.
 
A sattva szintjére való felemelkedés azért fontos mert az ember egy sokkal letisztultabb, jól strukturált életet tud élni, amelyben van helye és ideje a lelki gyakorlatoknak. Szabályozott a pihenés, az alvás, a táplálkozás és az öröm, a boldog is helyet kap az életünkben.
 
A tisztaság tehát a legfontosabb támogató erő abban, hogy elérjük a sattvikus hatásokat, energiákat életünkben.
Elemei:
1. Külső: testi és környezeti.
2. Belső: a test belső részén lévő, elmebeli, finomfizikai.
A külső tisztasághoz a test tisztántartása, mint a napi kétszeri fürdés és a ruházat naponkénti cseréje tartozik hozzá. Ide kapcsolódik az is, hogy a nagyobb folyóügyek után mindig megfürdünk és le kell cserélni azt a ruházatot is, amit esetlegesen magunkkal vittünk a mellékhelyiségbe. A kisebb folyóügyek akkor lehetnek problémásak, ha fejlett lelki gyakorlóként oltárra szeretnénk menni, ajánlani, másképp nem jelent problémát ez a dolog. Ennek ellenére, ha pl. a konyhában főzünk, akkor érdemes tiszta ruhában nekikezdeni a főzésnek és közben, ha csak nem nagyon sürgős a dolog, elkerülni a wc használatát.
 
A külső tisztaság másik eleme a lakóhely tisztántartása. Beleértve, hogy az ABC-ben megvásárolt vagy piaci élelmiszereket megmossuk, megtisztítjuk a hazahozatalkor. Hogy a cipőket, lábbeliket, amivel az utcát járjuk letesszük a bejáratban. Hogy otthonunk mentes a hús-, hal- és tojástermékektől hagymaféléktől, alkoholtól és mámorító szerektől. Redszeresen tisztítjuk a helyiségeket, kis- és nagytakarítást is végzünk. Emelt szinten ha lehet még a gabonaféléket is magunk, otthon sütjük és fogyasztjuk.
Lelki értelemben a tisztasághoz hozzátartozhat, hogy rendben vannak az otthonunk rezgései, pl. az Úrnak ajánlott füstölő illata száll, vagy szent képekkel dekoráljuk otthonunkat.
 
A belső tisztasághoz hozzátartozik, hogy tisztán tartjuk az elménket, gondolatainkat, pl. a szentírások olvasásával és a Haré Krisn amantra éneklésével. Szavainkat, és a testünket belül, így nem fogyasztjuk a fent említett élelmiszereket és mámorító szereket sem, így a test belül is rendben tud lenni.
 
A belső lelki tisztasághoz magasabb szinten hozzátartozik, hogy nemi életet csak gyermeknemzés céljából élünk, és hogy rendezett, ún. dharmikus, a vallásos elveknek megfelelő kapcsolatban élünk. A tisztaság összeségében azt jelenti, hogy ami külsőleg, szemmel láthatóan tiszta, ami helyes és ami lelki értelemben előre viszi az életünket, segíti az önmegvalósítást.
 
(Kép: Az Úr Caitanya a Gundica templom takarítását végzi a hívőkkel.)