Masala dosa – a fűszeres indiai palacsinta

Fodor Gasztro, Hírek, Kenyérfélék, lepények, Receptek, Vendégváró csemegék, italok

India egyik legismertebb és legnépszerűbb, sőt talán az egyik leglátványosabban elkészülő étele a “masala dosa”. A jó dosa vékony és ropogós, és szétomlik a szájban. A masala dosa állandó kísérője a csatni, általában kókuszos vagy néha paradicsomos verzióban. A legjobb pedig, hogy gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Hátránya azonban, hogy a dosát tervezni kell, mert áztatási és érlelési ideje majdnem 1 nap. 
 
A lepényhez: 
150 g feles, héj nélküli urad dhal – beszerezhető indiai és egzotikus boltokban
130 g hosszúszemű rizs
meleg víz
1 kávéskanál só
1 kávéskanál őrölt római kömény
1/4 kávéskanál hing – hagyma helyett
 
A töltelékhez:
2 evőkanál ghí vagy növényi olaj
1 kávéskanál fekete mustármag
1/2 evőkanál darált erős zöldpaprika
2 közepes burgonya, héjában megfőzve, hámozva és durvára törve
1/4 kávéskanál kurkuma
1/2 kávéskanál garam masala
1/2 kávéskanál chat masala – ízlés szerint
1/4 kávéskanál őrölt koriander
2 evőkanál víz
1 evőkanál citromlé
3 evőkanál finomra metélt friss koriander levél vagy petrezselyem
kb. 2 dl ghí vagy olaj a sütéshez
 
A rizst és a dhalt megmossuk, és külön-külön 7-7 deciliter vízbe áztatjuk 4-6 órára. A dhalt leszűrjük, és turmixgépben 1 dl meleg vízzel összetörjük. Hozzáadunk még 1 dl vizet, habosra keverjük, majd egy porcelán tálba öntjük. Ugyanígy járunk el a rizzsel, majd a két masszát összekeverjük. Lefedjük egy konyhakendővel, majd egy tányérral is, és meleg helyen 22-30 órán keresztül érleljük. Akkor jó, ha kicsit megnövekedett a térfogata, és a felszínét apró buborékok fedik. Sózzuk, és 180-240 ml vízzel igen sűrű palacsintatésztává higítjuk.
A töltelékhez 2 evőkanál ghít vagy olajat felmelegítünk, kipattogtatjuk benne a fekete mustármagot, majd beleszórjuk a zöldpaprikát, és hozzáadjuk a burgonyát. Kurkumával, garam masalával, chat masalával és őrölt korianderrel fűszerezzük. 2 evőkanál vizet alácsurgatva 2-3 percig meglegítjük, majd belekeverjük a citromlevet és a petrezselymet. Ez a legnépszerűbb töltelék, de Indiában számos más töltelékkel és különféle szószokkal kiegészítve is tálalják.
 
Egy vajjal kikent palacsintasütőt felforrósítunk. Merőkanállal 80 ml tésztát helyezünk a közepére, és a merőkanál aljával finoman nyomva körkörös mozdulatokkal szétosztjuk egy kb. 20 cm átmérőjű igen vékony palacsintává. Mikor az alja már kissé megsült, de a teteje még nedves, egy lapos fakanállal lekaparjuk, csupán egy papír vékonyságú lapot hagyva. A lekapart tésztát kidobjuk. 1 perc múlva 1-2 kávéskanál olajat vagy ghít csurgatunk a dosa tetejére és szélei alá, majd lefedjük az edényt. Még 2 percig sütjük. Ekkorra az alja arany-vörös színűre vált. Széleit meglazítjuk, nagyon óvatosan üregesre feltekerjük, és egy tányérra tesszük. 2 evőkanál fűszeres burgonyával töltve, kis darab vajjal tálaljuk.
 
Rizs és dhal áztatási ideje: 4-6 óra.
A tészta elkészítése: 15 perc. Érési ideje: 22-30 óra.
A dosák sütése és töltése: 30 perc