Ma van Ganeśa caturthī, vagyis az elefántfejű félisten, az Úr Śiva fiának megjelenési napja Indiában. Ez alkalomból pedig egy finomságot, egy receptet hoztunk nektek, ez pedig a Modak, vagyis a gőzölt kókuszos édesség, amiről azt tartják, hogy Ganeśa kedvence.
A tésztához:
1 csésze rizsliszt
(Egyesek a rizsliszt és búzaliszt keverékét használják)
1 csésze víz
2 kanál tisztított vaj vagy növényi zsiradék
1 csipet só
A töltelékhez:
1 csésze kókuszreszelék
1 csésze nyers barna nádcukor (eredetileg jaggery)
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
1 nagy csipet sáfrány
2-3 kk fehér mák – tetszés szerint
Két serpenyőre lesz szükségünk. Az egyikben a barnacukrot, a kókuszt, a sáfrányt, a fehér mákot (kezdhetjük ezzel a vajban) és a szerecsendiót összepirítjuk, kb. 5 percig főzzük, míg a cukor éppen elkezd olvadozni és kellemes illata lesz a kókusznak. Fontos, hogy kis lángon dolgozzunk, mert a kókusz könnyen megég! Ha ez a töltelék készen van, félretesszük hűlni.
Ezután egy tapadásmentes serpenyőbe tesszük a tisztított vajat és a vizet elkezdjük felforralni, hozzáadjuk a csésze rizslisztet egy csipet sóval. Addig főzzük, amíg egy határozott massza válik belőle, ami összeáll tésztává. A rizsliszt ilyenkor lényegében elő-fő. Kicsit átgyúrjuk a tésztát, és amikor elkezd hűlni, hogy már meg tudjuk fogni, akkor kis, 3 cm körüli gombócokat formálunk belőle.
A labdákba egy lukat fúrunk, vagy ha tetszik, pici korongokká nyújtjuk őket, mintha szilvásgomócot készítenénk és megtöltjük mindegyiket 1-1 kiskanál kókuszos töltelékkel. A gombócokat visszazárjuk.
Trükk: Ha ügyesek vagyunk csúcsosan, virág-szerűen kicsipkézhetjük a tetejét. A korongokat mielőtt megtöltjük töltelékkel, akkor érdemes a csipkeszegélyt kialakítani az édességeken. Igazi habcsók formát szoktak adni a Modaknak, de akár kis gombócokkal is beérhetjük kezdésnek. Ami viszont fontos, hogy a tészta legyen vékony, a fala, hogy végül kellően „átsült” édességet kapjunk!
Végül egy nagy lábasban felteszünk 3 csésze vizet forrni, ebbe is kerülhet 1 csipet só, majd egy szűrőt vagy szűrőlábast teszünk a gőz fölé és ebbe helyezzük a kókuszos batyukat. Egy fedővel zárjuk. Legalább 15 percig gőzöljük a kókuszos rizslabdákat. Figyeljünk arra, hogy a fazék fölött a labdácskák gőzölődjenek, ne pedig elázzanak, a rizsliszt ugyanis elég érzékeny.
Az áldozatos munka mindig megteszi hatását, a gyerekek és a felnőttek egyaránt imádják ezt a finomságot, ami lágy és puha kívül is, na és persze az akadályok elhárítójának, Ganesának a kedvence.