Modak – Ganeśa kedvence

Admin Hírek, Kiemelt, Receptek, Vendégváró csemegék, italok

Ma van Ganeśa caturthī, vagyis az elefántfejű félisten, az Úr Śiva fiának megjelenési napja Indiában. Ez alkalomból pedig egy finomságot, egy receptet hoztunk nektek, ez pedig a Modak, vagyis a gőzölt kókuszos édesség, amiről azt tartják, hogy Ganeśa kedvence.

A tésztához:

1 csésze rizsliszt
(Egyesek a rizsliszt és búzaliszt keverékét használják)
1 csésze víz
2 kanál tisztított vaj vagy növényi zsiradék
1 csipet só

A töltelékhez:

1 csésze kókuszreszelék
1 csésze nyers barna nádcukor (eredetileg jaggery)
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
1 nagy csipet sáfrány
2-3 kk fehér mák – tetszés szerint

Két serpenyőre lesz szükségünk. Az egyikben a barnacukrot, a kókuszt, a sáfrányt, a fehér mákot (kezdhetjük ezzel a vajban) és a szerecsendiót összepirítjuk, kb. 5 percig főzzük, míg a cukor éppen elkezd olvadozni és kellemes illata lesz a kókusznak. Fontos, hogy kis lángon dolgozzunk, mert a kókusz könnyen megég! Ha ez a töltelék készen van, félretesszük hűlni.

Ezután egy tapadásmentes serpenyőbe tesszük a tisztított vajat és a vizet elkezdjük felforralni, hozzáadjuk a csésze rizslisztet egy csipet sóval. Addig főzzük, amíg egy határozott massza válik belőle, ami összeáll tésztává. A rizsliszt ilyenkor lényegében elő-fő. Kicsit átgyúrjuk a tésztát, és amikor elkezd hűlni, hogy már meg tudjuk fogni, akkor kis, 3 cm körüli gombócokat formálunk belőle.

A labdákba egy lukat fúrunk, vagy ha tetszik, pici korongokká nyújtjuk őket, mintha szilvásgomócot készítenénk és megtöltjük mindegyiket 1-1 kiskanál kókuszos töltelékkel. A gombócokat visszazárjuk.

Trükk: Ha ügyesek vagyunk csúcsosan, virág-szerűen kicsipkézhetjük a tetejét. A korongokat mielőtt megtöltjük töltelékkel, akkor érdemes a csipkeszegélyt kialakítani az édességeken. Igazi habcsók formát szoktak adni a Modaknak, de akár kis gombócokkal is beérhetjük kezdésnek. Ami viszont fontos, hogy a tészta legyen vékony, a fala, hogy végül kellően „átsült” édességet kapjunk!

 

Végül egy nagy lábasban felteszünk 3 csésze vizet forrni, ebbe is kerülhet 1 csipet só, majd egy szűrőt vagy szűrőlábast teszünk a gőz fölé és ebbe helyezzük a kókuszos batyukat. Egy fedővel zárjuk. Legalább 15 percig gőzöljük a kókuszos rizslabdákat. Figyeljünk arra, hogy a fazék fölött a labdácskák gőzölődjenek, ne pedig elázzanak, a rizsliszt ugyanis elég érzékeny.

Az áldozatos munka mindig megteszi hatását, a gyerekek és a felnőttek egyaránt imádják ezt a finomságot, ami lágy és puha kívül is, na és persze az akadályok elhárítójának, Ganesának a kedvence.