Nashpati chatni – Körtechatni mazsolával és dióval

Fodor Hírek, Receptek, Szószok, csatnik

Egy igazi téli, fűszeres csatni, amely almából és körtéből, illetve vegyesen egyaránt elkészíthető. Gazdag csemege, amelyet bármely főételhez kínálhatunk a hűvös időben.

Hozzávalók:
1/4-1/2 kávéskanál összetört szárított erős pirospaprika – de ez ízlés szerint lehet csipetnyi is
1 evőkanál finomra reszelt friss gyömbér
1/2 evőkanál reszelt narancshéj
1/4 kávéskanál összetört kardamom
1 5 cm-es fahéjrúd
2 evőkanál ghí vagy vaj
100 ml friss narancslé
40 g barna cukor
6-7 közepes körte
100 g mazsola
40 g durvára tört dió

A körtét meghámozzuk, és keresztben 1 cm-es darabokra vágjuk. A paprikát, a gyömbért, a narancshéjat, a kardamomot és a fahéjat összekeverjük. A ghít vagy vajat felmelegítjük, 1-2 percig pirítjuk benne az összekevert fűszereket, beleöntjük a narancslevet és a cukrot, és addig melegítjük, míg a cukor elolvad. Hozzáadjuk a körtét, felforraljuk, és addig főzzük, míg a leve sűrű, szirup-szerű nem lesz (kb. 30 perc). A vége felé sűrűn megkeverjük. Lehúzzuk a lángról, belekeverjük a mazsolát és a diót, és kihűtjük. Hűtőszekrényben 3-4 napig is eláll.

Elkészítési idő: kb. 1 óra.

Forrás: Tradicionális India >>