Őszi talajépítés

Admin Hírek, Öko

Bálamodaka, Krisna-völgy főkertésze a talajépítésről ír alábbi posztjában. Ti tudtátok, hogy a hagyományos ásás nem kedvez a talajéletnek? A talaj tulajdonképpen olyan, mint Földanya bőre, egy védőréteg, tele élettel, amelyet ha ásunk, felszántunk, erős módszerekkel, gyakorlatilag bántunk, akkor a talajnak azon fontos elemei is megsérülnek, amire szükségünk van a hatékony termeléshez.
 
 
 
Az alábbiakban egy alternatívát láthattok az ágyások kialakítására és azt is megtudhatjátok, hogy miként lehet bemérni a komposzt kémiai állapotát. Talajerősítés és talajélet-javítás krisnás módra.
 
Eljött az ősz amikor sokan ásni kezdik a kertet. Erre szeretnék most alternatívát adni, mert az ásás rontja a talajéletet.
 
 
Ősszel a legjobb a talaj megújítása, építése, illetve a talaj lakóinak táplálása. Mivel sok komposzt készült, most az őszi takarónövények alá is szórtunk egy kis komposztot, majd sekélyen bedolgoztuk a talajba. Evvel a komposzttal oltottuk be friss és változatos mikrobiológiával a helyi vályogos talajt.
Miután elkészültek az ágyások, többféle takarónövényt vetettünk el. A képen a hüvelyes keverék, lóbab, borsó látható, de volt keresztes virágú keverék és egy mulcsnak szánt rozsos keverék is. Ezekkel igyekszünk védeni a talajt a kiszáradástól, az eső tömörítő hatásától, tápláljuk a mikrobákat, ráadásul ezek a növények tápanyagokat tárnak fel és teszik elérhetővé a következő növények számára. Csupa előnnyel jár tehát ha nem ásunk, hanem takarónövényt vetünk.
Most lépett először a szinre a forgóborona, ágyáskészítő hengerrel. A kezdeti nehézségek után sikerült kitapasztalni a működését, majd az egész területet elmunkálni. Előnye a robikapához képest, hogy nem képez kemény talpat a használat után, és csak függőlegesen művel, vízszintes rétegeket nem kever fel. A henger pedig megspórol egy gereblyézést, ami 2000 m2-en nagyon sok idő, és egyébként is fárasztó dolog.
 
 
Egy pár képben láthatjátok hogyan vizsgáljuk meg a komposztot a Lübke féle laborral, amit az AgroFutura adott nekünk. Evvel a laborral kideríthetjük a komposzt minőségét, kémiai szempontból. Szerencsére jó eredményt kaptunk, 0 ammónia, 0 nitrit, 0 hidrogén szulfát. Ezek azok amikre nincs szükség, illetve káros hatásuk van a talajra, talajéletre. A megfelelő komposztálás során ezek eltűnnek a folyamat végére. Jól látszott hogy a nitrát mennyiség a trágyás komposztban volt magasabb. A ph mérés is mutatja milyen a komposzt minősége, ideális a 7-8 közötti. Ha sok zöld anyagból készül a komposzt, ahogy most nálunk is történt, akkor 8,5-9 is lehet a ph.”