Rādhā konyhája – Málnás malpura, az édességek királynője

Fodor Desszertek, Gasztro, Receptek

A malpura egy joghurt alapú édesség, aminek végtelen számú variációja létezik a szezonális gyümölcsöknek megfelelően és rendkívül különleges, egyszerű és finom. A Kṛṣṇa-völgyi fesztiválok elengedhetetlen desszertje nyaranta. Fagyasztott gyümölcsökből is elkészíthető. A következőkben Hémangi Devi Dāsī, vegetáriánus (de vegán módon is elkészíthető) receptjét osszuk meg Veletek.

Hozzávalók:
20 dkg fehér liszt
8 dkg porcukor
1/2 kávéskanál sütőpor
1,5-2 dl tej szükség szerint
olaj a sütéshez
1 ḷ joghurt
10 dkg cukor
25 dkg málna

1.Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a porcukrot. Fokozatosan öntjük hozzá a tejet, miközben habverővel simára keverjük. Egészen sűrű palacsintatészta állagúnak kell lennie. Ha megvan, negyed órára félretesszük, hogy a tészta pihenjen.
2. Közben fogunk egy nagy tálat, s összekeverjük benne a joghurtot és a cukrot. Megmossuk a málnát, a felét összenyomjuk és az egész szemekkel együtt a joghurthoz adjuk.
3. Ha a tészta már pihent, serpenyőben felmelegítjük az olajat, a tésztából kiveszünk egy teáskanálnyit, majd a bő, forró olajba csúsztatjuk. Annyit teszünk az edénybe, amennyi kényelmesen elfér benne. Időnként megforgatjuk, 3-4 perc alatt aranyszínűre sütjük, s végül lecsöpögtetjük a fánkokat.
4. Ha a fánkocskák kihűltek, a gyümölcsjoghurtba forgatjuk őket, ezt követően tálalhatóak. Jó étvágyat kívánunk!