Zöld banán szabdzsi

Admin Gasztro, Hírek, Receptek, Zöldséges főételek, sabjik

Ez egy nem mindennapi fogás, amely a trópusokon gyakori és népszerű, nálunk azonban az alapanyagot csak ázsiai jellegű piacokon, kuriózumokat áruló boltokban lehet beszerezni.
Az édes, és gyümölcsként funkcionáló, sárga színű, jól ismert banán még nyers, de már kifejlett zöld formáját használják a sós ételek elkészítéséhez. Ebben az állapotában a banán gyorsan megfő vagy sül és az indiai fűszerekkel ízletes alapot teremt egy szabdzsinak. Lepénykenyérrel tálaljuk.
 
5-6 nyers banán
1/2 kk őrölt koriander
1/2 kk kurkuma
3-4 szem friss paradicsom
1/2  csokor friss koriander vagy petrezselyem
1 kk római kömény
1 kk ajwain
1 kk garanm masala fűszerkeverék 
1 csipet hing
Bors, paprika, só
1/2 kk amchur, azaz fanyar mangópor
2 evk mustárolaj
1 kk mustármag
3 cm gyömbér
 
A banánokat megmossuk és rendesen meghámozzuk, ebben az állapotban még nem jön le a héj része. Karikákra vágjuk a banánokat, megtisztítjuk a paradicsomokat és apró kockákra vágjuk. A gyömbért megtisztítjuk és lereszeljük, a koriandert vagy petrezselymet is mossuk és lefejtjük a friss leveleket a szárról, félretesszük.
 
A mustárolajon kipattogtatjuk a fekete mustármagot majd picit visszahűtjük az olajat. Az összes száraz fűszert az olajhoz adjuk, 10 mp-ig pirítjuk alacsony hűmérsékleten, vagy ki lángon. Hozzáadjuk a gyö,mbértpasztát és a banánokat, és egy kevés, kb. fél dl vizet, majd fedő alatt 10 percig pároljuk. Ha a banánok majdnem teljesen megfőttek, megpuhultak, hozzáadjuk a paradicsomot és a friss koriandert is és további 5 percig pároljuk fedő alatt. Végül levesszük a tűzről és a fedő alatt hagyjuk, hogy további 10 percig a saját gőzében puhuljon a banánszabdzsi.
Frissen, lepénnyel, ropogós papadammal vagy rizzsel tálaljuk.
 
Az sem baj, ha egy kis édességel kísérjük. 😉