A pránájáma 7 jótékony hatása

Admin Életmód, Hírek, Kiemelt

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a légzésszabályozásnak, vagyis a pránájámának rengeteg jótékony hatása van a szervezetünkre. Minden pránájámának megvan a sajátos működése, a pozitív hatásai és ellenjavallatai is. De a légzésszabályozásnak típustól függetlenül is vannak úgynevezett általános pozitív foganatjai a rendszeres gyakorlás esetén.

A légzés maga egy önkéntelen folyamat, melynek szabályozására nem igazán szánunk időt. Előfordul, hogy lenyugtatásképpen veszünk egy mély levegőt, vagy koncentrálás esetén kiürítjük teljesen a tüdőnket, hogy mélyítsük a fókuszálásunkat, de ezek csupán pillanatnyi események, melyek sokszor reflexszerűen történnek meg. De a légzés különlegessége, annak ellenére, hogy automatikus folyamat, tudatosan is irányítható, ami azt jelenti, hogy befolyással lehetünk rá. Ez az akaratlagos koordinálás a pránájáma, mely a jógatudomány elengedhetetlen és fontos része.

A pránájáma gyakorlásnak, ahogy a jóga minden aspektusának, úgy van igazán kifizetődő eredménye, ha beiktatjuk a mindennapjainkba, életünk részévé tesszük azt. A pránájáma alapvetően három részre osztható, nevezetesen a puraka (belégzés), a kumbhaka (megtartás) és a rechaka (kilégzés). Ezek kihasználása aktuális tapasztalatunktól és szintünktől, valamint a pránájáma fajtájától függ, amely befolyásolja a szervezetünkre gyakorolt befolyását is. De mik is azok a hatások?

Javítja a szív- és érrendszer egészségét
Mivel a pránájáma növeli a vérkeringést és a vér oxigénkapacitását, rendszeres gyakorlása segít a szervezet szív- és érrendszer működésének javításában.

Csökkenti a hipertónia kockázatát
A magas vérnyomás napjainkban népbetegség, melyre nagyon gyakran a tüneti kezelés az egyetlen, amellyel találkozunk, és amely minden esetben gyógyszeres kezelést jelent. A pránájáma lehetővé teszi a test számára, hogy ellazuljon, ezáltal megszabaduljon a stressztől és a feszültségektől, amelynek eredményeképpen segít a magas vérnyomás csökkentésében.

Méregtelenít
A pránájáma egy kiváló módszer arra, hogy eltávolítsd az összes felhalmozódott méreganyagot a szervezetedből. A jóga és az indiai gyógyászat a testünk méregtelenítésére számos módszert kínál, melyek közül a pránájáma az egyik legnépszerűbb metódus.

Csökkenti a stresszt és a depressziót
Bár a stressz az élet természetes velejárója, a hosszan tartó jelenléte életünkben súlyos károkat okozhat a mentális és testi egészségünkben. Maga a stressz folyamatos jelenléte életünkben megnövekedett vérnyomáshoz, emésztési zavarokhoz vagy szorongáshoz vezethet. Ezeket megelőzendő a pránájáma rövid ciklikus légzései a gyógyulás útjára vezethetnek bennünket.

Elősegíti a nyugodt alvást
A pránájáma természetes úton kezeli az alvászavarokat, bárminemű gyógyszer vagy narkotikum használata nélkül. A problémát akár a nehéz elalvás, akár az éjszakai ébredések okozzák, az egyszerű légzéstechnikák segíthetnek az alvászavarok leküzdésében. Az elalvás előtti szabályozott be- és kilégzés mély ellazulást eredményez, javul a vérkeringés és csökken a szorongás, az esti rutinba való beépítése pedig az alvás minőségét javíthatja.

Javítja a légzőszervek működését

A légzésszabályozás tisztítja az orrjáratokat és segít az orrdugulás megszüntetésében, csökkenti a kialakulását is.  Javítja a tüdő működését, és növeli a tüdőkapacitást is. A légzési problémákkal élőknek és asztmásoknak is megoldást nyújthat a megfelelő pránájáma alkalmazása.

Javítja a koncentrációt

Az akaraterő, a koncentráció és a memória fejlesztésére is alkalmas. Az agyba jutó fokozott oxigén javítja az agy kognitív tulajdonságait, serkenti a rövid és hosszú távú memória felidézését, valamint javítja lelkiállapotát és összpontosítási képességét.

A felsorolt előnyökön túl, további közvetett és közvetlen hatásai is ismertek, mint például a bőr egészségének támogatása, az emésztési problémák javítása vagy az immunrendszer erősítése.

Forrás: https://jogapont.hu/7-jotekony-hatasa-a-pranajamanak/ 
Szerző: Pinke Roland