A szárik titokzatos világa – textíliák Dél- és Kelet-Indiából

Fodor Életmód, Hírek, Kiemelt

A szári India tradicionális viselete. A  hölgyek mesterien viselik és imádják a különféle mintákat és színeket. Viselhetik praktikusan, de érezhetik magukat királynőnek is benne. A különféle szári textíliák a tájegységekre is utalnak, ahonnan az öltözet viselője származik, de a nagyobb ünnepek alkalmával is inkább a különleges viseletet választják a helyiek. Kis szári-kalauz.
 
 
Milyen különleges szárikat készítenek és viselnek Kelet-Indiában?
 
1. Tant szári Bengáliából
A Tant szári alapanyaga finom pamut, a neve pedig arra utal, hogy szövéssel készül. Kényelmes viselet a hétköznapokra. Jellemzője a vastag szegély, kedvelt motívumai a félhold, az elefánt, a csillag és más geometrikus alakzatok. Mostanában nyomódúcos mintázással is készül. Gyakori színei a fehér, sárga és vörös.
 
2. Bomkai szári Odisából (Orisszából)
A Bomkai szárit pamutból és selyemből is egyaránt készítik ikat-szövéssel. Kontrasztos színek jellemzik: fehér, sárga, piros, zöld, fekete. Gyakori motívumai a korong, a kagylókürt, a lótuszvirág, a hal, melyek mind ősi vallási szimbólumok.
 
 
3. Balucsári szári Visnupurából
A Bengálban közkedvelt Balucsári szárit selyemből szövik. Nagyon hasonlít a Banaraszi szárihoz. Az indiai szárik átlag 5,5-6 méteres hossza helyett ez 4,5 méteres. Gyakori színei az élénk piros, lila és mélykék. A fejrész (pallu) és a szegély az ősi eposzok (Rámájana és Mahábhárata) történeteit ábrázolják.
 
 
Végezetül lássuk, milyen szárik honosak Dél- és Közép-Indiában!
 
Dél-India
1. Kandzsívaram szári Tamil Naduból
Az ősi Kancsipuram városban szőtt Kandzsívaram szári alapanyaga az eperfán élő selyemhernyótól (Bombix mori) nyert kitűnő minőségű selyemszál. A szári különlegessége, hogy arany, vagy aranyba mártot ezüst szállal szövik külön a fejrészt, a szegélyt és a fő részt, s végül erősen összevarrják. A szárik élénk színekben készülnek királyi stílusú szegélyekkel. Vallási motívumokkal díszítik, melyeket a templomok és az ősi eposzok ihletnek. A fejrész (pallu) általában kontrasztos színű.
 
 
2. Kaszavu szári Keralából
A kaszavu szári eredetileg három részből állt: egy mundu (amit deréktól lefelé viseltek úgy, mint a férfiak a dhótit), egy blúz és egy vállkendő (csadar), de mostanra a mundut és a csadart egybe szövik. Alapanyaga a pamut, amit valódi arany szálakkal és széles, arany szegélyekkel készítenek. Gyakori színei a fehér, a krémszín és az arany. Vallási ünnepek alkalmával viselik a hölgyek.
 
 
3. Kalamkari szári
A Kalamkari szári jellegzetessége, hogy kézzel festik pamut, vagy selyem alapanyagra. Kétféle hagyományos elkészítési módja van:
– amikor a minta körvonalát dúcnyomással rögzítik és a belső részeket kifestik
– amikor minden részt kézzel festenek. Ez utóbbi még időigényesebb.
Motívumai között a Rámájana és a Mahábhárata ősi eposzainak jelenetei szerepelnek. A kézi festés miatt a drágább szárik közé tartozik.
 
 
4. Pocsampalli szári Telanganából
A Pocsampalli szári alapanyaga a pamut és a selyem, melyet ikat-szövéssel készítenek. Fő jellegzetessége a geometrikus minták.
 
 
Közép-India
 
1. Csandéri szári Madhya Pradéshből
A Csandéri szári eredetileg Csandéri városából való. Alapanyagai a pamut, a selyem, az ezüst és az aranyszál. Különlegessége, hogy ezeket összefonják, így pamutselyem, vagy pamut-arany-selyem szálból szövik. A pamut miatt könnyűek, a selyem és a nemesfémek miatt különlegesen fényesek. Másik jellemzője, hogy ezüst-, vagy aranybrokát-szövéssel készítik. Mintái között gyakori az érme, a virágok, pávák és a geometriai alakzatok.
 
 

Ezzel végére értünk az ismertebb indiai szárikat bemutató sorozatunknak.

Forrás: Syama Handmade >>