A tisztelet a jók jutalma? Létkérdés Konferencia

Admin Filozófia, Hírek, Programajánló, PROGRAMOK

Örök érték vagy begyepesedett elvárás? Miért olyan fontos a tisztelet napjainkban és miért nevezik az indiait ma is a tisztelet kultúrájának? Hogyan hat mindez alapvető emberi kapcsolatainkra?

A tisztelet a jók jutalma, jelentette ki Plautus, ókori római vígjátékszerző, akinek a darabjai ma is rendkívül népszerűek. Azt a közkeletű elképzelést tükrözi e megállapítás, hogy a tisztelet olyan értékes dolog, amit ki kell érdemelni, ami csak a jól viselkedő embereknek jár. Átgondolva a tiszteletnek ezt az értelmezését, több kérdés is felvetődik. Ha a tisztelet jutalom, akkor azt valamilyen kiemelkedő teljesítményre adják, azaz valóban ki kell érdemelni. De ha valaki csak egy egyszerű „átlagember”, aki soha semmilyen kiemelkedő teljesítményt nem nyújtott, akkor nem érdemel tiszteletet? Egyáltalán ki dönti el, hogy mi számít kiemelkedő teljesítménynek, jó viselkedésnek, azaz értéknek? Hiszen ez nyilvánvalóan változik koronként, kultúránként és közösségenként. Mégis azt tapasztaljuk, hogy vannak bizonyos dolgok, amelyeket az egész emberiség értékesnek és ezért tisztelendőnek tart. De honnan ered ez a „közös” meggyőződés?

A posztmodern korban azonban komolyan megingott a hit abban, hogy egyáltalán létezhetnek-e olyan értékek, amelyeket az egyénnek saját szubjektív megfontolása nélkül is el kell fogadnia. Hiszen egyre általánosabb vélekedés, hogy „az értékrendszerem az én dolgom, ne szóljon bele senki”. Vagyis csak azt tisztelem, amit én értékesnek tartok, ezért csak annak osztogatom a tiszteletemet mint jutalmat, akit én érdemesnek tartok rá.

Ugyanakkor a kisgyerekeket mind a mai napig arra tanítják a szüleik és a tanítóik, hogy legyenek udvariasak, hogy köszönjenek, azaz legyenek tiszteletteljesek mindenkivel, mérlegelés nélkül.

Jól látható a mai ember ellentmondásos viszonya a tisztelethez, és az a bizonytalanság, ami ezt az alapvető társadalmi jelenséget (is) övezi. Ezért kérdőjeleztük meg mi is Plautus szellemes kijelentését idei Létkérdés Konferenciánk címében. Meg persze azért is, mert csak részben értünk vele egyet.

Abban azonban mindannyian egyetérthetünk, hogy bár első pillantásra igazán nem látszik létkérdésnek a tisztelet, főleg a jelenlegi, extrém kihívásokkal terhelt magyarországi helyzetben, de mégis van annyira fontos, hogy körbejárjuk mind a társadalomtudományok, mind pedig a különböző vallások tanításainak a segítségével.

Hiszen nagyon nem mindegy, hogy egy válsággal terhelt időszakban, amikor az indulatok is könnyen elszabadulnak, lehet-e számítani embertársainktól arra, hogy megadják számunkra a túléléshez szükséges tiszteletet, és mi is hajlandóak legyünk erre másokkal szemben. Hiszen a tisztelet valójában nem más, mint annak az elfogadása, hogy minden élet fontos, ezért joga van arra, hogy megfelelő bánásmódot kapjon másoktól.

 

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Itt tudsz regisztrálni: https://jogapont.hu/rendezvenyek/16-letkerdes-konferencia/

Esemény: https://fb.me/e/3EigkDkAJ