Citromos zöld lencse leves pak choival

Fodor Gasztro, Hírek, Levesek, Receptek

Gabi konyhájából egy keleties lencseleves került elő, amelyet alegjobb zöld lencséből elkészíteni, de alkalomadtán kipróbálhatjátok már dhal félékkel is. A bordás kel igazi csemegévé teszi ezt a levest, és ha rendszeresen fogyasztjuk, feltölti a szervezet ásványi anyag raktárait.

Hozzávalók: 
250 g zöld lencse 
1 evk. kókuszzsír
1 kis darab gyömbér (kb. 1-2 cm meghámozva) 
2 tk. fekete mustármag
1 tk. asafoiteda (hing)
1 tk. római kömény 
1 tk. koriander
1 tk. kurkuma 
ízlés szerint chili
1 db pak choi (bordás kel)
1 citrom

Előző este áztassuk be vízbe a zöld lencsénket.  Az első feladatunk, hogy elkészítjük az alapot, a “csonszt”. A kókuszzsírban kipattogtatjuk a fekete mustármagot fedő alatt, fontos nagyon, mert így segíti az emésztést. Ezután mehet bele az ujjnyira felszeletelt friss gyömbér, picit pirítjuk, vigyázzunk nehogy odaégjen. Ha ezzel is megvagyunk jöhet a hing, a római kömény, a koriander, a kurkuma, és a chili. Együtt szép sárgásbarna színük lesz. 

Beletesszük a zöld lencsét és jól átforgatjuk a fűszerekkel. Felengedjük vízzel, majd forraljuk. Lassú tűzön főzzük, majd ha félig megfőtt a lencsénk, beletehetjük az előzőleg már vékony csíkokra szeletelt pak choinkat. 

Tudtátok? A pak choi “cuki” kis növényke, melyben sok a vas, foszfor, kalcium, magnézium, cink és K-vitamin is, tele van rosttal, segíti az emésztést, erősíti az immunrendszert, csökkenti a magas vérnyomást. Kiváló káliumforrás.

Végül sózzuk, és egy citrom levét facsarjuk bele.

Mennyei íze lesz, próbáljátok ki!

Hare Krisna!

Jó étvágyat!

Gabi indiai konyhája