Dhal makhani

Admin Gasztro, Hírek, Receptek, Zöldséges főételek, sabjik

Ez a recept nem tartozik a diétás fogások közé, de mindenképpen erővel és energiával látja el a testet. Elkészítése egy kicsit körülményes, de az élmény megéri. Fűszerkészletet elő!
 
1 bögre urad dhal vagy hagyományos lencse
6 nagyobb paradicsom vagy 0,5 l paradicsompüré
1 kk hing (asafoetida, hagyma helyett)
1 nagy babérlevél
1-2 szem egész zöld kardamom
1 késhegynyi őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
2 cm friss gyömbér reszelve
1 kk római kömény
1 kk koriander
1 késhegynyi őrölt fekete bors, lehet több is 😉
1 késhegynyi őrölt csili, de lehet több is 😉
1 kanál barnacukor
1 kk petrezselyem vagy friss koriander
1/2 hegyes erős csíkokra felvágva
3-4 ek tejszín
 
Az urad dhalt, amelyet érdemes eleve felezett verzióból készíteni, általában Ázsia boltokban, indiai boltokban vásárolhatjuk meg. Megmossuk és 1-2 órára beáztatjuk, majd sós vízben feltesszük főzni és kb. 40 percig előfőzzük, közepes lángon. Hasonlóan, mint amikor babot főzünk, forrás közben zavaros fehér hab képződik a tetején, amelyet egy kanállal érdemes leszedni, így tisztább, gusztusosabb lesz a főétel tálaláskor.
 
A paradicsomokat leforrázzuk, héjukat lehúzzuk és leturmixoljuk, majd kevés olajon egy kis sóval pürévé főzzük őket, mintegy 15 perc alatt. (De a bolti paradicsompüré is tökéletesen megteszi!)
 
Egy tapadásmentes edényben 1 kanál olajon megpirítjuk a friss reszelt gyömbért és a zöldpaprikát, aztán a hinget, a babérlevelet, a kissé összetört zöld kardamomot, és a többi porfűszert (bors, fahéj, szegfűszeg, csili, koriander, római kömény). A fűszeralapba öntjük a paradicsompürét, 1 teáskanál sót adunk hozzá, majd beletesszük az előfőzött dhalt vagy lencsét is. Felöntjük egy kis bögre vízzel és lassú tűzön további 30-40 percig főzzük. Ha a massza túl sűrű lenne, további kevés vizet adhatunk még hozzá. A főzés végén 1 kanál barnacukorral édesítjük a paradicsomos masszát, és kb. 3-4 evőkanál tejszínnel vagy növényi főzőkrémmel krémesítjük a dhalt. Forrón, sült lepénykenyérrel vagy rizzsel tálaljuk. Éttermekben a felszolgáláskor 1 szelet teavajjal és friss petrezselyemmel vagy korianderrel a tetején tálalják.